időjárás 36°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Rétvári: Jobb, ha arról kell vitatkozni, hogy kinek mennyit emelnek a fizetésén

Kreft-Horváth Márk
2022.05.24. 12:22 2022.05.24. 12:49
Rétvári: Jobb, ha arról kell vitatkozni, hogy kinek mennyit emelnek a fizetésén

A balliberális kormányok alatt elbocsátási hullám és csökkenő fizetések jellemezték az állami foglalkoztatást – mutatott rá napirend előtti felszólásra adott válaszában a miniszterhelyettes.

Az önálló egészségügyi és oktatási minisztérium hiányzik az új minisztériumi struktúrákból – tette fel az egy héttel ezelőtti lemezt újra az MSZP országgyűlési képviselője mai napirend előtti felszólalásában. Szabó Sándor szerint óriási problémák vannak ezekben az ágazatokban. A sürgősségi betegellátásban dolgozók számára kevés volt az év végi jutalom – magyarázta egy egészségügyi dolgozó beszámolójából idézve az MSZP-s honatya. Szerinte tízezer ápoló hiányzik a rendszerből, és újabb dolgozók fognak felmondani a közeljövőben. Hozzátette: 

Az orvosok és ápolók között bérfeszültség van, ami fokozódik.

Az óvodákban 207 ezer forint a kezdőfizetés, ebből mindössze harmincezer forint marad gyógyszerekre és ruházkodásra a kezdő óvodapedagógusnak – vezette le Szabó Sándor. Elmondta, hogy választókerületében, Szegeden 46 szakképzett óvodapedagógus hiányzik a rendszerből, gond van Miskolcon is, de értékelése szerint a kormánypárti vezetésű Debrecenben is. 

Az ellenzék azonnali cselekvést sürget, mert óriási baj van. – Nem lesz, aki gyógyítsa, ápolja, nevelje a magyarokat. Kérem, cselekedjenek – nyomatékosított felszólalásában az MSZP-s politikus. 

Rétvári Bence miniszterhelyettes válaszában rámutatott: A kormány mind erkölcsileg, mind anyagilag igyekszik elismerni a dolgozók munkáját, a gazdasági teljesítmény függvénye, hogy mennyit tud emelni az állam a fizetéseken az oktatásban és az egészségügyben. A kormánypárti politikus emlékeztetett, a baloldali kormányok idején hitelből fedezték a bérfejlesztést. 

– Most felmondási hullámot vizionálnak, amikor kormányoztak, akkor elbocsátási hullám volt, 15 ezer pedagógust bocsátottak el 2010 előtt a balliberális kormányzás idején

– emlékeztetett Rétvári Bence. 

Az egészségügyben a bérfeszültség a kormány szerint azért alakult ki, mert az orvosok fizetésemelése nagyobb volt, mint az ápolóké, akiké „csak” 72 százalékkal növekedett, míg az orvosoké két és félszeresére növekszik jövőre. 

– 2010-ben 160 ezer forintot keresett az egészségügyi dolgozó, aki ma több mint 300 ezret, a tapasztaltabb dolgozók fizetése pedig háromszorosára emelkedett 12 év alatt – hozott példákat a miniszterhelyettes. 

Rétvári szerint 

jobb, ha arról kell vitatkozni, hogy kinek mennyit emelnek a fizetésén 

a koronavírus által előidézett válság után, a háborús helyzet közepette.

– Az elmúlt időszakban ennek ellenére is tíz százalékkal nőtt a pedagógusok és az óvónők bére, húsz százalékkal nő a bölcsődei dolgozók bére. Az ápolók bére, 21 százalékkal, a szociális dolgozóké húsz százalékkal nőtt. Márciustól pedig húsz százalékkal nőtt a kulturális szektorban dolgozók bére – sorolta fel a miniszterhelyettes. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.