Zarándoklat az igazi férfiakért

Böjte Csaba áldásával és lelki vezetésével több év szünet után ismét útra kelt a zarándokvonat Mátraverebély-Szentkútra. Munkás Szent József ünnepe idén egybeesett az anyák napjával, ezért a zarándokok nemcsak a férfiakért, hanem az édesanyákért, a magyar családokért és a békéért is imádkoztak.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 05. 03. 6:50
null
20220501 matraverebely szentkut bojte csaba ferences pap munkas szent kozsef zarandokvonat havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztekkel, nemzeti színű és egyházi zászlókkal érkeztek a zarándokok a Keleti pályaudvarra, ahol Budai László, a Misszió Tours Kft. ügyvezetője mellett Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnöke és Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntötte őket. Az államtitkár hangsúlyozta,

a több év szünet után elinduló zarándokvonat többletüzenete az, hogy Magyarország vigyázza, őrzi és védi keresztény hitét és kultúráját, amit szüleink és nagyszüleink hagytak ránk. Nálunk nemcsak vitrinek közé zárt és ­múzeumi belépőjegy árán megnézhető, hanem a velünk lévő, a nemzettel együtt élő valóság a keresztény kultúra és hit.

Böjte Csaba arról beszélt, hogy a mostani háborús helyzetben mindannyian kicsit elbizonytalanodunk, félünk, így azért is kell imádkoznunk, hogy a háború minél előbb véget érjen, és a béke betöltse mindannyiunk szívét.

A keresztény ember nem elbújik egy sarokba, nem meghátrál, hanem Istenhez megy, segítséget kér. Szeretnénk útra kelni, szeretnénk a Jóisten színe elé állni, szeretnénk a Boldogságos Szűzanya kegyhelyén együtt imádkozni elsősorban a családapákért, a férjekért. Az anyáknak a legszebb ajándék, áldás egy nagyszerű férj, egy nagyszerű édesapa, aki segít anyai hivatásukat megélni, beteljesíteni

– fejtette ki a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

A ferences szerzetes áldásával ezt követően háromszázötven zarándokkal elindult a vonat. A több mint kétórás úton Böjte atya az úgynevezett csendes fülkében gyóntatott és lelki vezetést is tartott. – A zarándokúttal együtt járó nehézségeket próbáljuk úgy fogadni, mint olyan lehetőségeket, amiket Istennek felajánlhatunk. Az önmegtagadás, a böjt, a nehézség mindig egy szál virág, amit ha szeretettel elfogadunk, leszakítunk, átadhatunk a boldogságos Szűzanyán keresztül a Mennyei Atyának – fogalmazta meg a zarándoklat lényegét az atya.

A résztvevők eközben Szabó Sándor kántor vezetésével énekeltek és csendesen beszélgettek. A nyolcvanéves Mária néni Tolna megyéből, Magyarkesziből a zarándoklat előtti délután indult útnak, és a pályaudvaron töltötte az éjszakát. Ez ugyan nem szabályos, de a jó cél érdekében engedélyt kapott rá egy társával együtt. – Ha zarándokútra szeretnék menni, akkor mindent megteszek érte – mondta erről az asszony. Szabóné Zsike Erdélyből, Csíkszentdomonkosról származik, de férjével Szabó Sándorral évek óta Magyarországon él. A csíksomlyói zarándoklaton rendszeresen részt vesznek, de oda haza is mennek. A Misszió Toursszal először Medjugorjéba utaztak magánemberként, később pedig már a vállalkozás segítői lettek.

– Kimondhatatlanul jó az ember lelkének ez a lelki feltöltődés, és fontos dolog az embereket így is szolgálni. Amikor több napra megyünk, nem is alszunk, de nem is ez a lényeg, hanem a zarándoklat, és amit ez ad. Az elmúlt időszakban ez nagyon hiányzott 

– számolt be az élményeiről.

Fotó: Havran Zoltán

A vonatozás után a zarándokok megérkeztek Nagybátonyba. Onnan hét kilométert gyalogoltak Mátraverebély-Szentkútra, ahol a XVIII. századtól élnek ferencesek, a kegyhely csodájának időpontját azonban homály fedi. A legenda szerint egy néma pásztorfiú­nak egy tölgyfa koronájában megjelent a Szűzanya, aki arra kérte, ásson a fa gyökerénél, és igyon abból a vízből, amit ott talál, hogy beszélni tudjon. A fiú szót fogadott, ivott a vízből, és megszólalt. Ezért a vízért számtalan zarándok utazik el erre a helyre naponta, hogy Szűz Mária segítségével az Istennél gyógyulást találjon testi-lelki bajaira. A templomhoz érkezve a zarándokokat Orosz A. Lóránt, a kegyhely igazgatója köszöntötte. – A zarándoklat a teljes búcsú megszerzésének alkalma, amihez a szentgyónás is hozzátartozik. A hívők szerint amikor ezt az ember elvégzi, azt Isten is komolyan veszi.

A szentmise kezdetére teljesen megtelt a szabadtéri oltár előtti tér, de a hívek később is folyamatosan érkeztek. Köztük volt az erdélyi Oroszhegyen élő Boldizsár Melinda és férje is, akik székely népviseletet öltöttek erre az alkalomra. Mint elmondta, egy családi ballagásra érkeztek Budapestre, majd eljöttek a férfiakért imádkozni.

Böjte Csaba a prédikációjában felidézte, hogy Szent József nem vér szerinti édesapja volt Jézusnak, mégis vállalta a gyermeket, és sajátjaként szerette. 

Milyen jó lenne, ha a Kárpát-medencében minden lány és asszony megtalálná a maga Szent József-lelkületű férjét, aki gondoskodik róla. Milyen jó lenne, ha megszületnének azok a gyermekek, akik után vágynak a férfiak és a nők is

– fogalmazott a szerzetes. Beszélt arról is, hogy a zarándoklat legfiatalabb résztvevője egy hét hónapos magzat, akinek édesanyja áldott állapotban is vállalta az utat, ahogy a Szűzanya is, amikor elindult Szent Erzsébethez. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Jézus a zarándoklatot már a Szűzanya méhében elkezdte. – Az első munkanapján sem azzal foglalkozott, hogy „írt egy pályázatot az Európai Uniónak a világ megváltásának infrastrukturális fejlesztéséről”, hanem zarándokolt. Trianon kapcsán kitért arra is, hogy a Kárpát-medencében élő népek egymás testvérei, egy családhoz tartoznak, ezért egymással összefogva „Tündérkertté” tehetik a térséget. A szentmise körmenettel zárult.

Borítókép: Budai László, a Missió Tours ügyvezetője és Böjte Csaba ferences szerzetes a keresztény menet élén (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.