időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Alig van olyan német miniszter, akinek nem volt valamilyen botránya

Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.05.01. 17:12 2022.05.01. 17:34
Alig van olyan német miniszter, akinek nem volt valamilyen botránya

A német kormány élén is nagy a bizonytalanság.

A környezetvédelmi miniszterként megbukott családügyi miniszter az első távozó

Anne Spiegel szövetségi családügyi miniszter lemondása csak a kezdete lehet a német kormány csődjének. Ahogy arról a V4NA is beszámolt korábban, Spiegel 2019-ben még Rajna-vidék–Pfalz tartomány környezetvédelmi minisztereként bukott meg, amikor a súlyos mulasztásai tragédiához vezettek.

Ha ez még nem lett volna elég, közvetlenül azután, hogy az Ahr-vidéken az elmúlt évtizedek legsúlyosabb természeti katasztrófája történt, Anne Spiegel négyhetes vakációra utazott a családjával.

A tárcavezető a katasztrófa utáni tartományi kormányüléseken sem vett részt, ráadásul nyilvánosságra kerültek azok az üzenetek is, amelyek azt bizonyítják, hogy a tragédia éjjelén arról beszélgetett kollégáival, hogy miként hárítsa el a felelősséget és hogyan tartsa meg a politikai imázsát. Spiegel nem volt hajlandó levonni a következtetéseket, majd ezután alkalma sem volt lemondani a tartományi kinevezéséről, mert az új szövetségi kormányban megbízták a családügyi tárca vezetésével. A 2019-es botrány az elmúlt hetekben gyűrűzött tovább, az egyre nagyobb nyomás miatt pedig könnyek között mondott le a miniszteri tisztségéről.

A tapasztalat nélküli védelmi miniszter baklövései nagy vihart kavartak

Egyelőre Christine Lambrecht védelmi miniszter sem büszkélkedhet a munkásságával, aki egyik kínos helyzetbe kerül a másik után. Nem sokkal azután, hogy – az egyébként tapasztalatlan – Lambrechtet kinevezték a fegyveres erők élére, bejelentette, hogy távozik a politikából. Végül meggondolta magát, és első dolga miniszterként az volt, hogy szabadságra ment.

Már most legendás az a büszke bejelentése, hogy Németország 5000 sisakot szállít a katonai segítséget kérő ukránoknak. Ezután még büszkébben jelentette be, hogy páncéltörő fegyvereket is küldenek Kijevbe, csakhogy később kiderült, hogy a legalább harmincöt éves Strela rakétákat már 2014-ben elavultaknak minősítették.

Nem csoda, hiszen a leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas fegyverek az egykori NDK hadseregének készletéből származnak. Nem sokkal ezután újabb kínos bakival hívta fel magára a figyelmet a német hadsereg, a Bundeswehr siralmas állapotát elbagatellizáló tárcavezető. Az uniós tagállamok külügyi és védelmi minisztereinek egyik brüsszeli ülése előtt újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Németország 2025-től egy évre biztosítani tudja a NATO számára az új, intervenciós haderőt, ami 5000 katonából fog állni. Hozzátette, hogy ez egyértelmű üzenet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

LAMBRECHT, Christine
Christine Lambrecht német védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A védelmi miniszter bejelentését azonban néhány órával később a saját tárcájának kellett korrigálnia. Az egyik berlini minisztériumi szóvivő szerint hiba csúszott a miniszter szóhasználatába, és valójában arra gondolt, hogy a Bundeswehr adhatja a csapatok „magját”, ami nagyjából 1500 főt jelent. Ennél többet egyébként nem is tudna küldeni a német haderő, a miniszter látszólag mégsem volt ezzel tisztában.

 

A mezőgazdasági miniszter gabona helyett pénzzel etetné az embereket

A zöldek mezőgazdasági minisztere, Cem Özdemir is mereven ragaszkodik a terveihez. Bár az ukrajnai háború miatt egyre több termék válik elérhetetlenné, a gabonát és az étolajat is lehetetlen beszerezni, a világ pedig valóságos élelmiszerválság felé tart, Özdemir mégsem hajlandó feladni az álláspontját, miszerint pihentetni kell a jelenleg nem használt földeket. Az emberek azért vannak felháborodva, mert Németország is el tudná magát látni gabonával, ha a miniszter engedélyezné ezt. Özdemir ehelyett egy 180 millió eurós csomagot akar előterjeszteni, hogy segítse a gazdaságokat a műtrágya és az üzemanyag többletköltségeinek enyhítésében. Egyrészt ez újabb adósságot jelent a kormánynak, másrészt hiába kérdezik a gazdák, a miniszter nem árulja el, hogy ettől hogyan lesz több gabona.

Minden további hektár, amelyet Európában termesztésbe vonunk, hozzájárulhat a világ élelmezéséhez. De úgy tűnik, ez nem győzte meg Özdemir minisztert. A német kormány nemcsak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg. Konkrétan nem használja ki a németországi földeken történő élelmiszer-termelés növelésének lehetőségeit

fogalmazott Albert Stegemann agrárpolitikai szakértő, aki ellenzékben vesz részt a német parlament munkájában.

Özdemir, Cem
Cem Özdemir, a német Zöldek párt társelnöke (Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

A mezőgazdaság valós problémáinak megoldása helyett Cem Özdemir a klímaváltozás lelassításával van elfoglalva. Nemrég arra szólította fel a németeket, hogy fogyasszanak kevesebb húst.

Németországban a mezőgazdasági üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint felét az állattenyésztés okozza. A klímavédelmi törvény előírja, hogy 2030-ra 56 millió tonna szén-dioxid-egyenértékre kell csökkenteni a mezőgazdaság éves kibocsátását. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha az állatállomány csökken

– magyarázta a miniszter.

A szélsőbaloldali radikális csoport magazinjában cikket író belügyminiszter a jobboldaliság eltörlésével van elfoglalva

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az ukrajnai háború kezdetén bujkáló Nancy Faeser belügyminiszterre is. A tárcavezető először akkor került a címlapokra, amikor bejelentette, hogy a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő német gazdaságnak több bevándorlóra van szüksége. Egy olyan csoportért lobbizott az Európai Uniónál, amely összefogja az úgynevezett befogadó országokat, amelyek ösztönzik a bevándorlást és elosztják egymást között a migránsokat. Faeser láthatóan nem tanult Angela Merkel egykori kancellár 2015-ös hibájából, amikor ellenőrzés nélkül engedték be a menekülteket az országba, a hatóságok pedig emiatt nem tudták, hogy valójában kiket engedtek át a határon. Most pedig egy olyan terveken dolgoznak a belügyi tárca dolgozói, amelyekkel megkönnyítenék a bevándorlók letelepedését.

Faeser és a hatóságok nemtörődömsége vezethetett oda, hogy baloldali szélsőségesek összehangolt támadást hajtsanak végre különböző nagyvárosokban, ahol ruhaboltokban rongálnak és erőszakoskodnak a vásárlókkal és az eladókkal.

A V4NA a napokban számolt be az összehangolt támadássorozatról.

FAESER, Nancy
Nancy Faeser német belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ezek a problémák azonban nem okoznak komolyabb fejtörést a belügyminiszternek, hiszen láthatóan még semmilyen intézkedést nem tervezett a bűnözés visszaszorítása ellen. A szélsőséges baloldali nézeteket valló és az erőszakos utcai tüntetéseiről híres Antifa-csoport egyik magazinjában véleménycikket író Nancy Faeser ehelyett a jobboldali szervezeteket szeretné megszüntetni. A tárcavezető azt is égetően sürgősnek találta, hogy az LMBTQ-mozgalom törekvéseinek érvényt szerezzen. Néhány napja jóváhagyta a szivárványzászló kitűzését a szövetségi kormány épületeire. „Modern és sokszínű ország vagyunk. Legfőbb ideje, hogy ezt állami intézményként világosabban megmutassuk” – írta a Twitteren a belügyminiszter.

 

A kancellár, aki a saját döntéseiben sem bízik, ezért felelősséget sem vállal

A szociáldemokrata Olaf Scholz néhány hónapos kormányzása alatt semmilyen elemi kérdésben nem vállalt vezetői szerepet. A koronavírus-járvány kezelésében sem mutatott magabiztosságot és a járvány okozta gazdasági károkat sem sikerült enyhíteni. A legtöbb kritikát azonban az ukrajnai háborúval kapcsolatos kommunikációja miatt kapta – pontosabban amiatt, mert nem kommunikált. A kötelező védőoltás mellett az ukrajnai fegyverszállítások kérdésében sem volt hajlandó egyértelmű álláspontot kialakítani. Csak hetekkel később ismertette Németország véleményét, amikor már szinte minden oldalról megtámadták a kancellárt. A Preußische Allgemeine Zeitung német lap hosszasan foglalkozott Olaf Scholz munkájával, a cikk szerzője pedig levonta a következtetést: „Senkit sem kényszerítenek arra, hogy kancellár vagy miniszter legyen.”

Amikor azonban a politikusok elfogadják a vezető pozíciót, kötelesek teljesíteni a rájuk vonatkozó követelményeket. Ha nem akarnak vagy nem tudnak, akkor szabadon lemondhatnak

 – írja a szerző.

SCHOLZ, Olaf
Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Borítókép: Anne Spiegel szövetségi családügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Berlinben 2022. április 10-én, amelyen bejelentette lemondását
(Fotó: MTI/AP/DPA/Annette Riedl)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.