Egyre zűrösebb a német baloldal zaklatási botránya

Egyre mélyebbre nyúlik a zaklatási botrány. A Baloldali Párt alelnöke szerint nemcsak az ifjúsági szervezetben és a tartományi testületekben zaklatják a nőket, hanem a parlamenti frakcióban is vannak ilyen problémák – írja a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 05. 01. 20:21
Wissler, Janine
Berlin, 2021. szeptember 6. Janine Wissler, az egykori keletnémet állampárt utódszervezetébõl és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldal (Die Linke) párt társelnöke és társlistavezetõje a szervezet berlini székházában a választási programról tartott sajtóértekezleten 2021. szeptember 6-án. A parlamenti választásokat szeptember 26-án tartják Németországban. MTI/EPA pool/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi Baloldali Párt (Die Linke) frakcióvezető-helyettese súlyos vádakat fogalmazott meg a pártjával kapcsolatban, ami tovább szítja az egyébként is nagy port felverő zaklatási botrányt. Martina Renner szerint a párt parlamenti frakciójában is rendszeres a szexuális zaklatás.

Amióta a Bundestagban vagyok, tudok olyan esetekről, amikor férfi képviselők bántalmaztak női kollégákat

mondta a politikus a RedaktionsNetzwerk Deutschlandnak (RND). Hozzátette, hogy „van egy olyan alaphangulat, amely szintén támadó magatartásra ösztönöz. Vannak olyan emberek a frakcióban, akik bármit megengedhetnek maguknak, és soha nem szankcionálják őket” – mondta Renner. Vannak jelentések egyes képviselők és fiatal női munkatársak közötti szakmai és magánéleti kapcsolatokról, amelyekben szándékosan kihasználják a kor- és hatalmi különbségeket.

Ezek pontosan ugyanazok a mechanizmusok, amelyek az összes metoo-vitából ismertek

– mondta az egyik képviselő. Szó van továbbá a szexuális zaklatás egyedi eseteiről, amelyekről feltételezhető, hogy bűncselekménynek minősülnek, és arról, hogy különösen a parlamenti képviselőcsoport munkatársai és az egyes képviselők félnek nyíltan beszélni erről. De nem csak a zaklatással van probléma. Az RND-nek az elmúlt napokban több képviselő és a képviselőcsoport munkatársai is beszámoltak a frakcióban uralkodó szexista légkörről.

A parlamenti frakcióban strukturálisan diszkriminatív viselkedés jellemző, ami megfélemlíti a női képviselőket

– mondta az RND-nek egy baloldali párti képviselő, majd megjegyezte: a férfi képviselők kiabálnak a nőkkel és lekicsinylik őket. „Vannak szexuális megjegyzések a képviselők lábáról, melléről és arról, hogy mennyire provokatívak vagy izgatóak” – mondta egy másik képviselő. De volt olyan is, aki azt mondta, hogy a pártban a metoo-jelenség nemcsak az egyes képviselők kijelentéseiről és tetteiről szól, hanem arról is, hogy a párt és a pártvezetés hogyan kezeli ezt a kérdést. A múltban a női képviselők már panaszkodtak, és kérték, hogy ne ültessék őket bizonyos kollégák mellé, de a pártvezetés soha nem reagált erre – mondta az egyik képviselő.

 

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, a zaklatási botrány alapjaiban rengette meg a története legmélyebb időszakát élő Baloldali Párt életét. Beszélgetési előzmények, hatósági vallomások és e-mailek bizonyítják, hogy a párt alkalmazottai ellen szexuális erőszak, nemi erőszak és hatalommal való visszaélés történt.

A beszámolók szerint a legsúlyosabb esetek Hessenben történtek. A vádak többnyire középkorú férfiakat érintenek, akik vezető pozíciókat töltenek be – például igazgatótanácsokban –, és megfelelő hatalommal rendelkeznek, de szövetségi politikusok és egyéb ismert nevek is vannak a listán. Egy fiatal nő arról számolt be, hogy 2018-ban Adrian G., az akkor 40-es évei elején járó, a hesseni tartományi parlamentben a Baloldali Párt frakciójának munkatársa rendszeresen megjelent az erkélyén és arra kényszerítette, hogy engedje be a lakásába és közösüljön vele.

Janine Wissler, a Linke társelnöke tudott a dologról, mégsem tett semmit. Bár tagadja, hogy tudomást szerzett a zaklatásról, egy SMS mást bizonyít. A nő ugyanis jelezte a problémát a társelnöknek.

Egy másik fiatal áldozat arról számolt be, hogy a wiesbadeni Baloldali Párt egyik tagja szexuálisan bántalmazta, a Szociáldemokrata Párt (SPD) helyi tagja pedig szexuálisan zaklatta. A két eset nyilvánosságra hozatala óta 23 további áldozat jelentkezett, mostanra Schleswig-Holstein és a Saar-vidék kivételével szinte minden tartományi szövetségből érkeztek jelentések szexuális támadásokról.

Borítókép: Janine Wissler, az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldali Párt társelnöke és társlistavezetője (Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.