Nehéz elfogni az embercsempész maffiafőnököket

A magyar börtönökben ülő több mint kétezer embercsempész között csak elvétve akad felsőbb szintű vezető. A maffiafőnökök nem lépnek be az unió területére, a migránsok szállítását végzőket interneten, konspirálva irányítják Ausztria irányába. Az üzlet óriási: évente 4,5–6 milliárd euró bevétele van az embercsempész-maffiáknak.

2022. 07. 27. 7:30
null
Inárcs, 2021. augusztus 27. Rendõrök állítják elõ egy szlovák furgon sofõrjét az M5-ös autópálya inárcsi pihenõjénél 2021. augusztus 27-én. Embercsempészés gyanúja miatt eljárás indult egy 49 éves szlovák sofõr ellen, aki 18 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében - közölte a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság a police.hu oldalon. A magukat szír állampolgárnak valló férfiak magyarországi tartózkodásuk jogszerûségét nem tudták hitelt érdemlõen igazolni. A rendõrök a sofõrrel együtt elfogták és elõállítják õket is. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Europol nyilvántartása szerint az embercsempészet 2015 óta évente 4,5–6 milliárd euró bevételt hozott a nemzetközi szervezett bűnbandáknak, melyekből jó néhány a szerb–magyar határ mentén működik. A magyar börtönökben fogva tartott embercsempészek 88 százaléka külföldi, vezető csak elvétve akad köztük. 

A magyarországi börtönökben fogvatartottak több mint tíz százaléka a szervezett bűnözés egyik legnagyobb bevételét produkáló bűncselekményének elkövetése, embercsempészet miatt van letartóztatásban.

Általában kettőtől tíz évig tartó szabadságvesztésüket töltik, illetve két bűnözőt tényleges életfogytiglani fegyházra ítéltek, akik a hírhedt halálkamion szervezése miatt kapták  a legsúlyosabb büntetést. (Ausztriában az autópályán, Parndorf közelében 2015 augusztusának végén találták meg az álló tehergépkocsiban a 71 migráns holttestét.)

Az embercsempész maffiafőnökök ügyelnek arra, hogy ha lehet, ne lépjenek az Európai Unió földjére. Az illegális migránsok csempészését, úgymond, kívülről szervezik. 

A hazánkat érintő migránsútvonalon felosztották szerb oldalon a területet egymás között a Szerbiában megtelepült szírek, egyiptomiak, irakiak, afgánok, időnként irániak. 

Hatósági forrásunk szerint a magyar határ közelében tanyákat vásároltak, a piszkos munkára, azaz a migránsok határon való átjuttatására helyi erőket is alkalmaznak, de az irányító akkor is a gyakran több nyelven is – arabul, pastuul, angolul, oroszul, szerbül, bolgárul – beszélő közel- vagy közép-keleti főnök. 

A kommunikáció négy-öt nyelven zajlik egy időben, így a telefonlehallgatással nem sokra mennek a szerb hatóságok.

 A bevétel egy részét visszaforgatják, és például drónokat, kvadokat, szupergyors, erős gépkocsikat és termoruhákat vásárolnak. Ez utóbbiba öltöztetik a csempészett embereket, hogy a hőkamera ne észlelhesse a mozgásukat.

A szerb–magyar határon való átjuttatás 600–1500 euróba kerül, ha Ausztriába szállítják a migránst, az már 3500–5000 euró. Törökországtól Ausztriáig akár tízezer euróba is kerülhet az átcsempészés. Magát a szállítást hazánkban elsősorban szerbek, románok, bolgárok, ukránok, szírek és egyiptomiak végzik uniós rendszámú bérautókkal.

A jelek szerint sem az európai rendőrség, az Europol, sem a migránsokkal foglalkozó Frontex nem tudja megfékezni az illegális migrációt kihasználó embercsempészek tevékenységét. A Frontex központi kapcsolattartóként gondoskodik a – hamisított dokumentumokkal, autótolvajlással, embercsempészettel kapcsolatos – legfontosabb információk késedelem nélkül megosztásáról, biztosítva, hogy azokról mindegyik határigazgatási hatóság azonnal értesüljön.

Az Európai Számvevőszék tavalyi különjelentése hangsúlyozza: a migránscsempészet az utóbbi években komoly humanitárius és biztonsági kihívást jelentett az uniónak. Megállapították, hogy 2015 és 2016 folyamán az Európai Unió a migránsok példátlan mértékű beáramlásának volt tanúja: több mint egymillió személy lépett jogellenesen az unió területére. Az Europol becslése szerint a jövevények mintegy 90 százalékát embercsempészek segítették. A viszonylagos sikertelenség oka, hogy az Europolnak nincs végrehajtó hatásköre (nem tartóztathat le bűnözőket). Így főként azzal segíti a tagállamokat, hogy bűncselekményekkel kapcsolatos információcsere zajlik, koordinálja a tagállami nyomozásokat, továbbá operatív és stratégiai támogatást nyújt.

Az embercsempészet elleni sikeres magyar fellépést a rácsok mögött tartott több mint kétezer embercsempész bizonyítja. Az Europol csak időnként tud sikerről beszámolni.

A német szövetségi rendőrség vezette és az Europol által koordinált operatív munkacsoport (OTF) a legveszélyesebb embercsempészek egy részét vette célba EU-szerte. Az OTF Pathfinderen Ausztria, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia és Hollandia bűnüldöző hatóságai vettek részt, ami 39 új vizsgálat megindításához vezetett. Két embercsempész maffiafőnököt letartóztattak, 12 házkutatást tartottak, és több mint 80 ezer eurót lefoglaltak Németországban és Franciaországban.

Borítókép: Egy szlovák embercsempész elfogása (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.