Turisztikai ügynökség: A júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekordévet – tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.

Forrás: MTI2022. 07. 05. 15:56
null
Budapest, 2022. április 21. Turisták az Épített Világörökség részét képezõ Budai Várnegyed Szentháromság terén, Szent István király lovas szobránál, Stróbl Alajos szobrászmûvész 1906-ban fölállított alkotásánál és az 1895 és 1902 között Schulek Frigyes tervei alapján épült Halászbástya neoromán stílusú épületegyüttesénél. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelik: Európában egyedülálló módon az NTAK-ban minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható.

A rendelkezésre álló adatok szerint idén júniusban négymillió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami ötven százalékkal magasabb a tavalyinál.

A belföldiek 15 százalékkal, a külföldiek háromszor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal magasabb a 2019-es eredménynél – közölték.

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton-térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28 százalék), ezt követi Mátra-Bükk (hét százalék), Debrecen és térsége (hat százalék), Budapest környéke (öt százalék) és Bük-Sárvár (négy százalék).

Szálláshelytípus szerint a legtöbb foglalás, 42 százalék szállodákba szólt, emellett a magán- és egyéb szálláshelyek voltak a legkeresettebbek, 37 százalékos aránnyal. 

A vendégek hét százaléka kempingben, hat százaléka panzióban, öt százaléka közösségi szálláshelyen, két százaléka pedig üdülőházban szállt meg.

Az MTÜ közölte:

 az idei év első hat hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami két és félszer több, mint a tavalyi év első fél évében mért eredmény. 

Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint tavaly az első fél évben. Így összességében csak kilenc százalékkal marad el az első fél év teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első fél évének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Az adatok szerint júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.

Borítókép: Turisták az épített világörökség részét képező budai várnegyed Szentháromság terén (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.