időjárás 32°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Turisztikai ügynökség: A júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

Forrás: MTI
2022.07.05. 15:56 2022.07.05. 16:00
Turisztikai ügynökség: A júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekordévet – tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.

Kiemelik: Európában egyedülálló módon az NTAK-ban minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható.

A rendelkezésre álló adatok szerint idén júniusban négymillió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami ötven százalékkal magasabb a tavalyinál.

A belföldiek 15 százalékkal, a külföldiek háromszor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal magasabb a 2019-es eredménynél – közölték.

Tovább bővült itthon a foglalkoztatás

Májusban emelkedett az elsődleges piacon dolgozók és a külföldön munkát vállalók száma, miközben minimálisan csökkent a közfoglalkoztatottak köre.

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton-térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28 százalék), ezt követi Mátra-Bükk (hét százalék), Debrecen és térsége (hat százalék), Budapest környéke (öt százalék) és Bük-Sárvár (négy százalék).

Szálláshelytípus szerint a legtöbb foglalás, 42 százalék szállodákba szólt, emellett a magán- és egyéb szálláshelyek voltak a legkeresettebbek, 37 százalékos aránnyal. 

A vendégek hét százaléka kempingben, hat százaléka panzióban, öt százaléka közösségi szálláshelyen, két százaléka pedig üdülőházban szállt meg.

Az MTÜ közölte:

 az idei év első hat hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami két és félszer több, mint a tavalyi év első fél évében mért eredmény. 

Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint tavaly az első fél évben. Így összességében csak kilenc százalékkal marad el az első fél év teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első fél évének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Az adatok szerint júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.

Borítókép: Turisták az épített világörökség részét képező budai várnegyed Szentháromság terén (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.