időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo
Kritizálják Gelencsér Ferencet, felelőssé teszik az I. kerületi baloldali vereségért is

Bűnbakká válhat a Momentum elnöke

Kreft-Horváth Márk
2022.09.14. 05:55
Bűnbakká válhat a Momentum elnöke

Nincsenek jó napjai a Momentum elnökének. Az olimpiaellenes párt Gelencsér Ferenc megválasztása óta lényegében csak a pártelnök baklövéseivel kerül be a sajtóba. A múlt vasárnap az I. kerületben elszenvedett baloldali vereségért a politikust is hibáztatják.

„Gelencsér Ferenc Momentum-elnök eddigi teljesítménye: hülyeséget beszélt a népi–urbánus vitáról, akaratlanul bevédve ezzel az antiszemitákat; »„Kitartás«, közölte legfontosabb üzenetét – akaratlanul Szálasi híveit idézve; parlamenti képviselővé válásával – akaratlanul – többséget teremtett a Fidesznek Budapest I. kerületében. Azt hiszem, eddigi teljesítménye után nem vele csináltatnám meg a szúnyoghálónkat otthon, de simán vennék tőle használt autót” – foglalta össze a Momentum újdonsült pártelnökének közelmúltbeli tevékenységét hétfői Facebook-posztjában Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója.

Nem ő az egyetlen SZDSZ-közeli baloldali értelmiségi, aki kritizálta a momentumos politikust. Bauer Tamás egykori szabad demokrata országgyűlési képviselő válaszcikket is írt, amelyben kikérte magának Gelencsér vádaskodásait, amivel az elmúlt 32 év politikai elitjét, köztük az SZDSZ-t is illette.

A nyilas jelszó kiírása a közösségi oldalára gyakorlatilag csak egy röpke közjáték volt a hibát hibára halmozó politikus tevékenységében, az igazi hideg zuhany múlt vasárnap érte a Momentum-elnököt.

Szeptember 11-én ugyanis abban az I. kerületi körzetben tartottak időközi önkormányzatiképviselő-választást, ahol 2019-ben még Gelencsér Ferenc nyert mandátumot a hat baloldali párt támogatásával. Hamar kiderült azonban, hogy az ifjú momentumos politikus csak ugródeszkaként tekint az önkormányzati munkára. Már a 2021-es baloldali előválasztáson is elindult az LMP-s országgyűlési képviselővel, Csárdi Antallal szemben, ahol alulmaradt. A hatpárti Gyurcsány-listára ennek ellenére befutó helyre jelölte pártja, és április 3-án így mégis bejutott a parlamentbe.

Gelencsér az I. kerületet hátrahagyva, politikai utódnak egykori titkárnőjét kijelölve menekült előre.

Korsós Borbála mellett ugyan Karácsony Gergely főpolgármester, Dobrev Klára egykori miniszterelnök-jelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő is kampányolt, mégsem tudott nyerni. A vesztes választás után sokan most a Momentum elnökét hibáztatják, őt tartják felelősnek a megváltozott kerületi erőviszonyokért. „A Momentum elbukta a pártelnök volt körzetét” – ezzel a címmel számolt be szűkszavúan a baloldali 24.hu az eredményről. Arról, hogy Gelencsér távozása miatt kellett kiírni az időközi választást, minden baloldali sajtóorgánum megemlékezett, főleg, miután a helyi baloldal is a képviselő-testületi többség megtartását jelölte meg az időközi választás tétjeként.

A Nézőpont Intézet elemzője ezt írta a közösségi oldalára:

Amikor arról beszélek, hogy a baloldali térfélen hiányzik a stratégiai tervezés, a hosszú távban gondolkodás, akkor pont az ilyen esetekre gondolok. Gelencsér Ferenc tehát nem okos, inkább egy karrierhajhász, abból is a rosszabb fajta.

Talabér Krisztián értékelése szerint törékeny volt a baloldali városvezetés többsége a képviselő-testületben, az időközi választás kockázatát pedig egyáltalán nem mérték fel. Például azt, hogy ha Gelencsér nem az országos politizálást választja, akkor múlt vasárnap nem veszített volna a baloldal az I. kerületben.

Borítókép: Gelencsér Ferenc (Fotó: Teknős Miklós)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.