időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

A szakértők szerint jogi felelősségre vonás indulhat a dollárbaloldal ügyében

Feltérképezhető a pénzek mozgása

Ternovácz–Szemán
2022.10.08. 06:50 2022.10.08. 08:41
Feltérképezhető a pénzek mozgása

Hazaárulás, annak elhallgatása, tiltott kampányfinanszírozás – csak néhány vád, amelyek ha bizonyosságot nyernek, akkor azok alapján akár jogi felelősségre vonás is indulhat a baloldal képviselői ellen ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek kifejtette, a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkosszolgálati vizsgálat során nagyon pontosan fel tudják térképezni a pénzek mozgását.

Amennyiben kétséget kizáróan megállapítható, hogy a baloldal külföldről származó pénzösszegeket használt fel a választási kampányban és azt köve­tően, úgy az emiatt bekövetkező, jelentős politikai hitelvesztés mellett az elkövetők jogi felelősségre vonása is szükséges, hogy soha többé ne fordulhasson még egyszer ilyen elő

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. Mint ismert, a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén elrendelte a baloldali pártok több százmilliós, amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot.

A Századvég jogi szakértője ennek kapcsán elmondta, a baloldal külföldről származó és Magyarország függetlenségét sértő kampányfinanszírozásának ügyében a felelősségre vonás akkor indítható meg, ha a nemzetbiztonsági szolgálatok a nyomozás során annyi bizonyítékot tudnak felmutatni, hogy az már alkalmas lehet az elkövetők bíróság előtti felelősségre vonásához.

Az alkotmányjogász kifejtette, bűncselekmény megvalósulása esetén a Nemzetbiztonsági Bizottság kezdeményezheti az ügyben érintett országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, majd ezt követően a Központi Nyomozó Főügyészség eljárását.

A Századvég jogi szakértője hozzátette, büntetőeljárás esetén felmerülhet a hazaárulás vagy az állam elleni bűncselekmények feljelentésének elmulasztása. Mint részletezte, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, hazaárulást követ el.

Az a személy, aki ugyan hazaárulást nem követett el, de arról tudott és mégis hallgatott, az pedig feljelentési kötelezettségének elmulasztását követheti el. Az ügyben részt vevő személyek büntetőjogi felelősségének esetleges megállapítása mellett felmerül a tiltott kampányfinanszírozás kérdése is, amely esetben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogosult eljárni.
 

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, amennyiben névtelen adományt fogad el egy párt, azt az Országgyűlés által létrehozott alapítvány tulajdonába köteles adni. Amennyiben nem így jár el, elsőként az Állami Számvevőszék kap szerepet, ugyanis az ÁSZ feladatai közé tartozik a jogsértést megvalósító pártok felhívása arra, hogy a meghatározott összeget tizenöt napon belül befizessék a központi költségvetésbe.

Amennyiben ezt a pártok nem teszik meg, az összeget adó formájában kell behajtani, valamint az érintett párt számára a központi költségvetésből folyósított támogatást az elfogadott vagyoni hozzájárulás mértékével kell csökkenteni.

Ne felejtsük el, hogy a terrorizmus kapcsán éppen az amerikaiaktól megtanultuk azt, hogy ha mélyre akar az ember ásni, akkor mindig a pénz útját kell követni. Ez más esetben is igaz, nem csak a terrorizmus esetén. Az információs lánc a megbízótól elvezet a végfelhasználóig és a célokat, a szándékokat illetően is pontos képet kaphatunk titkosszolgálati vizsgálattal

 − nyilatkozta lapunknak Horváth József.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója hozzátette, a titkos­szolgálatok a nemzetbiztonsági törvény adta felhatalmazásuk alapján banki információkat kérhetnek be. Adott esetben megnézhetik, hogy a pénzmozgások honnan hová tartottak, ezen túlmenően pedig külföldi titkosszolgálati partneri együttműködésben külföldről is kérhetnek információkat, illetve személyes adatgyűjtést is folytathatnak. A hátteret nagyon pontosan fel tudják térképezni.

Horváth József elmondta: 

lehet, hogy a szolgálatoknak további adatokat, információkat kell begyűjteniük, de az is lehet, hogy a vizsgálat adott szakaszától ügyészi felügyelet alatt folytatják tovább a kiegészítő információgyűjtést célirányosabban, hogy aztán megalapozottá váljon a gyanú, ami alapján nyílt büntetőeljárás indulhat.

Borítókép: A külföldi kampánypénzek ügyével a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Guruló dollárok

Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.