időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet

Kreft-Horváth Márk
2022.11.30. 12:42 2022.11.30. 14:39
Az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára

– derült ki egy ma délben tartott brüsszeli sajtótájékoztatón, melyről az MTI számolt be. 

A Portfolio tudósítása szerint Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök bejelentette, hogy a bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a tanácsnak. Fontos megjegyezni, hogy ezek a pénzek nem vesznek el, jövőre lehívhatóvá válhatnak. A helyreállítási alap hazánknak járó pénzei azonban csökkennének, ha idén nem születne megállapodás róluk.

Didier Reynders igazságügyi biztos megerősítette azon korábbi információkat is, hogy végül a 27-féle szupermérföldkő közül négy vonatkozik az igazságszolgáltatás megerősítésére. Jelezte, hogy Magyarország csak azután tud hozzáférni a helyreállítási forrásokhoz, hogy többek között ezt a négy mérföldkövet teljesíti majd.

Didier Reynders megerősítette, hogy az Országos Bírói Tanács elől el kell hárítani azokat az akadályokat, hogy bírói szabadon fordulhassanak az Európai Bírósághoz jogértelmezés, véleménykikérés érdekében, illetve meg kell tiltani a magyar közhatalmi szerveknek, hogy a jogerős magyar bírósági ítéleteket megtámadhassák az Alkotmánybíróságon.

A tájékoztatón Johannes Hahn költségvetési biztos jelentette ki, hogy nem elég a 17 feltételnek megfelelni, amelyekben megállapodtak a felek, ezért maradt fenn a döntés a forrásvisszatartásról, 

a közérdekű vagyonkezelő alapítványok pedig nem kaphatnak uniós pénzeket, ameddig az uniós összeférhetetlenségi aggályokkal kapcsolatban nem tisztul a kép.

Azt Hahn sem vitatta, hogy a magyar kormány tett lépéseket a pozitív irányban.

Elismerte, hogy valószínűleg van összefüggés a többi üggyel a tanács napirendjén, azaz nem véletlenül csúszhat össze a magyar helyreállítási program, illetve a felzárkóztatási pénzek egy részének felfüggesztési ügye az Ukrajnának szánt támogatási program jóváhagyásával, illetve a globális minimumadó kérdésével.

A magyar kormány ma délután fél háromra rendkívüli Kormányinfót hirdetett, meg, amelyen várhatóan elemzik a helyzetet hazánk szempontjából.

Borítókép: Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az euróért és a társadalmi párbeszéd ügyében felelős alelnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.