Szobrot kapott Maderspach Viktor a XVI. kerületben

Felavatták a Retyezáti Rambónak és oláhölőnek is nevezett Maderspach Viktor mellszobrát a XVI. kerületben. Az R. Törley Mária szobrászművész által készített alkotás egy ikonikus helyen, az egykori Vörös Hadsereg déli főcsoportfőnökségének bázisául szolgáló Erzsébetligetben, a vitéz báró Szurmay Sándor tábornokról elnevezett sétányon kapott helyet.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 12. 04. 16:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy reneszánsz ember szobrát avatjuk ma, aki a kor minden erényét magában ötvözte, és ezt nem volt rest használni a haza és a nemzet építése és védelme érdekében

 – jelentette ki Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő Maderspach Viktorról, aki amellett, hogy gazdálkodott, katonaként és íróként is tevékenykedett, valamint szenvedélyes vadász hírében is állt. A politikus úgy fogalmazott: ha Maderspach Viktor tőlünk nyugatra születik, kalandos életét valószínűleg már megfilmesítették volna. Kifejtette: könyvei és beszámolói a XXI. századi magyarság számára is sokat jelentenek. Rámutatott: ezt a szobrot már sokkal korábban fel kellett volna állítani, de a kommunizmus akadályt gördített elé. A XVI. kerület vezetése azonban mindent megtesz a történelmi igazságtalanságok helyrehozása érdekében, ilyen az is, hogy épp a Vörös Hadsereg déli főcsoportfőnökségének egykori bázisán kapott helyett az alkotás – tette hozzá.

Ez a szobor a kerületiek megbecsülése Maderspach Viktornak, aki Mátyásföldön élte utolsó éveit, és akinek leszármazottai elődjükhöz hasonlóan sokat tettek és tesznek azért, hogy ez a városrész fejlődjön

 – emlékeztetett Kovács Péter polgármester, aki elmondta: ezzel az alkotással tovább bővült a kertvárosi panoptikum, hiszen vitéz báró Szurmay Sándor tábornok – aki egyébként Maderspach Viktor parancsnoka is volt – szobra is itt található. Megköszönte ugyanakkor Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi vezetőjének támogatását.

A család nevében Lacsny Péter fejezte ki köszönetét az alkotónak, R. Törley Mária szobrászművésznek és a támogatóknak, Maderspach Viktor életének főbb eseményeit pedig Domonkos László író foglalta össze.

 

A német származású Maderspach Viktor az 1948–49-es szabadsághős-házaspár, Maderspach Károly és Buchwald Franciska unokája volt, gyermekkorát a család Hunyad vármegyében található birtokán töltötte. A bécsi Műegyetem elvégzése után elismert mérnök, sportoló és vadász lett. Négy nyelven – németül, románul, angolul, olaszul – folyékonyan beszélt, de megértette a francia és a török nyelvet is. Mivel a Zsil-völgye, a Retyezát és a Páring-havasok legnagyobb része a család tulajdonába tartozott, átvette a márvány- és vasércbányák, illetve kohók irányítását, de több ezer holdnyi erdőt is örökölt. Az első világháború kitörésekor az orosz frontra vezényelték, majd két év szolgálat után szabadságra tért haza Iszkronyba. Amikor a románok betörtek Erdélybe 1916-ban, gerillacsapatot vezetett a Retyezát és a Páring-hegységben, a Kudzsiri-havasokban, valamint a Vulkán-hegységben, eztán kapta az oláhölő elnevezést. A harcokról könyvet is írt Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig címmel. A trianoni békediktátum aláírása után a családi birtokon élt, és akarata ellenére román állampolgár lett. Mivel 1921-ben részt vett egy magyar tiszti összeesküvésben, ami csapda volt, Szerbián keresztül Magyarországra menekült, amiről szintén könyvet írt Menekülésem Erdélyből címmel. Tagja lett a Rongyos Gárdának, és a második ágfalvi összecsapás egyik parancsnoka volt a nyugat-magyarországi felkelésben. Legitimistaként részt vett a budaörsi csatában is, ahol megsebesült és fogságba került. Ezután folytatta mérnöki pályáját és az írást. Először Székesfehérvár mellett, majd 1934-től Mátyásföldön élt. Részt vett az erdélyi bevonulásban 1940-ben, de teherautója felborult, és az ott szenvedett sérülésébe halt bele 1941. október 4-én. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.