Duplájára nőtt a gyógypedagógusok száma tíz év alatt

Jelenleg mintegy tízezren dolgoznak ebben a munkakörben Magyarországon, amíg 2010-ben még csak 5700 ilyen szakember volt.

2023. 01. 12. 16:55
Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év alatt közel megduplázódott a gyógypedagógusok száma, így jelenleg mintegy tízezren dolgoznak ebben a munkakörben Magyarországon, amíg 2010-ben még csak 5700 ilyen szakember volt – válaszolta lapunk kérdésére Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette, így már közel kétszer annyian tudnak különleges igényű gyermekek nevelésével foglalkozni. 

Kitért arra is, hogy nemcsak az aktív gyógypedagógusok, de az utánpótlás területén is nagy előrelépések történtek: míg 2010-ben négy karon volt gyógypedagógia-képzés, ezzel szemben 2022 szeptemberétől már tíz egyetemen oktatnak új hallgatókat, tehát a képző intézmények száma is két és félszeresére nőtt. Kiemelte, jelentősen megemelkedett a gyógypedagógus alapképzésre felvett hallgatók száma, mert míg 2013-ban 927-en vettek részt ezen, addig 2022-ben már 1726 fő jelentkezett a szakra. 

Az államtitkár hangsúlyozta: fontos ösztönző a pályaválasztás előtt állók számára, hogy 2017-től kiterjesztették a gyógypedagógus hallgatókra is a Klebelsberg képzési ösztöndíj pályázatot, ahol 375 000 Ft/félév/fő ösztöndíjban részesülhetnek.

Rétvári Bence szerint mindennapi tapasztalat, hogy egyre nagyobb szükség van gyógypedagógusokra az iskolákban és óvodákban. – Egyre több gyereknél ismerik fel fiatal korban, hogy milyen fejlesztésre van szüksége. Minél hamarabb érkezik a segítség, annál kevésbé jelentkeznek a nehézségek a felnőtt élet során. Ehhez viszont egyre több speciális szakemberre van szükség – fejtette ki. Hozzátette: 

a baloldal folyamatosan riogat, egyre csökkenő gyógypedagógus-létszámmal és a képzések visszaesésével támadja a kormányt. 

– A valóság viszont ennek pont az ellenkezője, amit számok és tények támasztanak alá. Célunk, hogy továbbra is minél többen válasszák a gyógypedagógusi hivatást, hiszen a munkájukra a jövőben is szükség lesz – zárta gondolatait Rétvári Bence.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.