időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Megalakul Márki-Zay pártja

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.02.08. 16:46 2023.02.08. 17:13
Megalakul Márki-Zay pártja

Május elején tartja alakuló közgyűlését a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN), amely önállóan mérettetné meg magát a 2024-es európai parlamenti (EP-) választásokon – jelentette be Márki-Zay Péter bukott kormányfőjelölt. Hódmezővásárhely polgármestere évértékelő sajtótájékoztatóján kijelentette, mivel az EP-választásokon csak pártok indulhatnak, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) úgy döntött, szükség van egy pártra. 

Márki-Zay szerint nincs jelentősége annak, ha minden politikai erő önállóan indul, mert ez egy tisztán listás választás. Hozzátette: bízik abban, hogy az ellenzék esélyeire nem lesz befolyással az önálló indulás az önkormányzati választáson.

A polgármester szerint az ellenzéknek a 2024-es önkormányzati választáson nem pártjelöltekként, hanem helyi lokálpatrióta szövetségek formájában kellene elindulni. Azt állította, ha az együttműködésről nem jön össze a megállapodás, akkor lesz szükség előválasztásra. Hangsúlyozta, az MMN a rendszer ellenzéke kíván lenni, ellentétben a minél nagyobb ellenzéki frakcióért egymással harcoló pártokkal. Úgy fogalmazott, pártja önzetlenül fog kiállni az üldözöttek, a gyűlöletkampánnyal sújtott kisebbségek mellett, a tisztesség, becsület kultúráját akarja képviselni, továbbá állami források helyett csakis adományokból működik majd. A hosszú távú tervekről szólva elmondta: a párt az Európai Néppárt tagpártja kíván lenni.

A 2022-es választásra térve Márki-Zay azt mondta, nem az ellenzéki kampány hibái, hanem a propagandagépezet és az óriási anyagi fölény eredményezte a kormánypártok győzelmét, emellett viszont az ellenzéket és őt is terheli felelősség. Elmondta, a bukásban annak is volt része, hogy „hátulról is lőttek”. Szerinte az ellenzék egységét megteremtették, de ahol a csapat egy része a kapitányra lő az ellenfél helyett, ott nem lehet igazi egységről beszélni. Nemhogy „a CIA, Soros vagy Brüsszel”, de még Gyurcsány Ferenc DK-elnök sem az ellenzéket támogatta – vélekedett. 

A hódmezővásárhelyi polgármester kiemelte: Gyurcsány nem osztotta meg a kampányüzeneteket, a hírek szerint már februárban lepaktált az ellenféllel, alkut kötött, a nála lévő lejárató anyagokat nem szivárogtatta ki.

Márki-Zay kizártnak tartotta, hogy egy csak baloldali támogatottsággal bíró, civileket elutasító jelölt jobb eredményeket érne el, mint a tavalyi ellenzéki összefogás. Kiemelte, jobboldali szavazók nélkül lehetetlen a kormányváltás. Úgy látta, a jelenlegi rendszerben és választási szabályok mellett a kormány leválthatatlan.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.