időjárás 17°C Janka , Zsanett 2023. május 30.
logo

Országos razziát tartottak a rendőrök, orvosokat és cégvezetőket fogtak el + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.02. 09:36 2023.02.02. 09:50
Országos razziát tartottak a rendőrök, orvosokat és cégvezetőket fogtak el + videó

Újabb orvosokat és cégvezetőket fogtak el az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), amely 60-nál több helyszínen tartott kutatásokat a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult büntetőeljárásban. 

A tájékoztatás szerint a nyomozók újabb olyan cégeket azonosítottak be, amelyek nagy értékben, jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat gyógyászati segédeszközök után. 

Ebben az elkövetői körben összesen 17-en voltak érintettek: hat orvos, nyolc cégvezető és három alkalmazott. Az eljárás alá vont gyanúsítottak száma így a korábbi novemberi és decemberi elfogásokkal együtt összesen 26-ra emelkedett.

 Az ortopéd orvosok közül két szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi, míg a segédeszközöket gyártó cégek vezetői többségében szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is – derült ki. 

A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem, majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték. 

A Police.hu beszámolója szerint az akció során a hatóságok több tucat mobiltelefont, 47 számítógépet és laptopot, cégiratokat, vényeket, méretvételi lapokat, jótállási jegyeket és gyógycipőket foglaltak le, valamint 1,5 terrabájtnyi adatot is kimentettek a különböző le nem foglalt számítógépekről. A nyomozók a gyanúsítottak folyószámlájáról, illetve tőlük készpénzben mintegy 80 millió forintot foglaltak le, míg vagyonvisszaszerzés keretében további több mint 70 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el, illetve zároltak. 

Több elkövető engedéllyel tartott lőfegyverekkel is rendelkezett, így a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységeire is szükség volt. 

Az ügyben eljáró rendőrök mind a tizenhét elfogottat gyanúsítottként hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint közfeladati helyzettel visszaélés miatt. Közülük hárman szabadlábon védekeznek, egy orvos bűnügyi felügyelet alatt áll, tizenhárman bűnügyi őrizetben vannak.

Borítókép: országos razzia a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos ügyben (Fotó: Police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.