időjárás 23°C Magdolna 2023. május 29.
logo
A kezdeményezést az általános európai oroszellenes hangulat dacára a baloldal is felkarolta

Gagarinról neveznének el egy iskolát Salgótarjánban

Borsodi Attila
2023.03.24. 16:44
Gagarinról neveznének el egy iskolát Salgótarjánban

Újra Jurij A. Gagarinról neveznék el a belvárosi iskolát Salgótarjánban, ha Huszár Máté baloldali alpolgármesteren múlna. Az ügyben online kezdeményezés indult, amely mellé teljes mellszélességgel odaállt az MSZP Nógrád megyei elnöke.

Kérlek benneteket, szavazzatok minél többen, és osszátok meg a javaslatot, hogy a Gagarin Általános Iskola hivatalosan is visszakaphassa régi nevét! – ezzel a mondattal hívja fel a figyelmet a Facebook-oldalán egy meglepő online kezdeményezésre Huszár Máté, Salgótarján egyik baloldali alpolgármestere. A politikus, aki egyben az MSZP Nógrád megyei elnöke is, emlékeztetett arra, hogy a Gagarin Általános Iskola nevét 2007-ben vették el. – Salgótarjánban azóta is mindenki Gagarinként emlegeti a belvárosi iskolát – tette hozzá.

A baloldal visszaadná az általános iskola régi nevét. Fotó: Facebook/Huszár Máté

Arra kért mindenkit, hogy segítsenek, és így március 30-án sok száz salgótarjáni egyetértésével kérhessék vissza az intézmény régi nevét a tankerületi központtól.

A Huszár Máté által népszerűsített online szavazásban az áll, hogy a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium várhatóan szervezeti átalakuláson megy keresztül. 

Ennek folyományaként lehetőség nyílik arra, ahogyan azt nagyon sokan régóta szeretnék, hogy a székhelyintézmény újra felvegye a Gagarin Általános Iskola nevet. Ehhez azonban a tankerületi központnak is meg kell mutatnunk, mennyien vagyunk, akik újra Gagarinként szeretnénk elismertetni Salgótarján belvárosi általános iskoláját!

– mutattak rá. Hozzátették: az intézmény a köznyelvben Gagarinként él, sőt az iskola hivatalos weboldalának címében is ez a név szerepel. Rámutattak arra, hogy Jurij A. Gagarin a világ első űrhajósaként méltó névadója volt egykoron és lehet a jövőben is az intézménynek, hiszen mi szimbolizálná tökéletesebben az innovációt, a haladást, az új dolgok felfedezését, de legfőképpen a fejlődést, mint az űrkutatás egyik legjelesebb alakja. Az online szavazáson március 29-ig várják a válaszokat.

Gagarin ugyan szovjet űrhajós és nem politikus volt, de a Huszár Máté alpolgármester által felkarolt kezdeményezés akkor is meglepő az orosz–ukrán háború közepette, főleg hogy a baloldal Európában és Magyarországon minden kapcsolatot igyekszik megszakítani Oroszországgal, és lényegében nemet mondanak mindenre, ami orosz.

Arról nem is beszélve, hogy információink szerint korántsem biztos, hogy a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégiumot újra tagintézményekre választanák, úgy tudjuk, ez még nem eldöntött kérdés. Intézményi forrásaink azonban azt közölték, hogy ha ez mégis megtörténik, akkor az intézmény a Völgyvárosi Általános Iskola nevet kaphatja.

Borítókép: Együtt a három salgótarjáni alpolgármester, középen Huszár Máté (Fotó: Facebook/Huszár Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.