Gyurcsány tárgyiasította a DK-s képviselőnőt

Hal Melinda klinikai szakpszichológus szerint a volt miniszterelnök megalázó, szexista helyzetbe kényszerítette párttársát.

Magyar Nemzet
Forrás: mandiner.hu2023. 03. 09. 7:56
null
20210924 Székesfehérvár, DK, Gyurcsány, Földesi, előválasztás, kampány. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap Fotó: Fehér Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztos, hogy illetlenség volt, amit Gyurcsány Ferenc művelt, a volt miniszterelnök megalázó, szexista helyzetbe kényszerítette bele képviselőtársát

 – hívta fel a figyelmet a Mandiner kérdésére Hal Melinda klinikai szakpszichológus arra reagálva, hogy a DK elnöke szokatlan módon gratulált a parlamenti esküjét letevő Ráczné Földi Juditnak. Gyurcsány állításával ellentétben, miszerint előre megbeszélték az újdonsült képviselővel, hogy mit fognak csinálni az eskütétel után, a szakember úgy véli, a hölgy nem volt felkészülve a parlament szellemiségéhez egyébként sem résmentesen illeszkedő jelenetre.

– Ez a gesztus egy olyan emberrel szemben, akivel feltételezhetően nem vagyunk intim kapcsolatban, az etikett és illemtan sárba tiprását is jelenti egyben – hangsúlyozta Hal Melinda, aki szerint a felvételeken látható csuklófogás szexuális tekintetben akár kikötözött helyzethez is hasonlítható. 

Mint mondta, eleve nem helyes ennyire közel hajolni valakihez. Az lett volna a helyes, hogy odalép hozzá, gratulál, kezet fognak. Esetleg még annyi, hogy a hölgy vállára helyezi a kezét – vélekedett a szakpszichológus. 

A Szent István Intézet igazgatója szerint a képviselőnőt egyszerűen tárgyiasította Gyurcsány Ferenc. Egyfajta eszközként használta fel arra, amit aztán az ATV interjújában mondott el, hogy ez egy demonstrációs eszköz volt a többi ellenzéki párt megfenyegetésére.

 A gesztus tükrözte Gyurcsány Ferenc politikáját, amely egy indulatokkal teli, kompromisszumot nélkülöző erőpolitika

 – fogalmazott Máthé Zsuzsa, majd megjegyezte: erre már mutatott példát a volt miniszterelnök 2006-ban is. 

– Ha nem volt tudatos a részéről, akkor az is probléma, ha pedig tudatos volt, akkor valóban azt üzeni, hogy ebben a személyiségben a hatalom irányában olyan elszánás van, ami társadalmi értelemben nagyon veszélyes – mutatott rá az igazgató.

Miként lapunk is megírta, Gyurcsány Ferenc sajátságos módon, szorító öleléssel köszöntötte az eskütételt követően új képviselőtársát, Ráczné Földi Juditot. A volt miniszterelnök viselkedése sokakat felháborított, az interneten pedig hamar terjedni kezdett a félreérthető kép, amelyből mémek is születtek. 

A baloldali politikusok közül a Momentumos Orosz Anna szintén elítélte a látottakat, mondván, a bántalmazott nőket veszi semmibe az, aki így viselkedik, ilyen példát mutat. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott feminista Patent Egyesület sajtósa ugyanakkor nem talált kivetnivalót a történtekben.

 A DK elnöke aztán szerdán este az ATV-n azzal a magyarázattal állt elő, hogy előre megbeszélték, hogy tüntetőleg, hosszan megölelik egymást, amivel azt szeretnék üzenni, hogy „mindenki menjen a csudába”.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Ráczné Földi Judit (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.