A főpolgármester-helyettes szerint nem kell megváltoztatniuk a Horn Gyula sétány nevét

A Horn Gyula sétány átnevezéséről és az Újszínház támogatásáról is megkérdeztük Kiss Ambrust.

2023. 03. 23. 16:08
Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)
Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háttérbeszélgetést tartott csütörtök délután Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Városházán, amelyen megkérdeztük tőle, mire nevezik át a Horn Gyula sétányt. Kiss Ambrus kifejtette: 

a kormányhivatal most törvényességi észrevétellel élt a városvezetés felé, ami szerinte nem azt jelenti, hogy meg kell változtatni a sétány nevét.

Mint mondta, jelenleg felül kell vizsgálni azt átnevezést, amire 30 napja a fővárosnak. − Ha eddig kétszer úgy döntött a közgyűlés, hogy jó a név, akkor ezt újra meg fogjuk szavazni − hangsúlyozta, hozzátéve, hogy erről áprilisban tárgyal majd a közgyűlés.

Lapunk az általános főpolgármester-helyettest megkérdezte arról is, mi a véleménye Lázár János építési és közlekedési miniszter kijelentéséről, aki azt mondta: „Szégyen, gyalázatnak tartom, hogy nincs befejezve a Biodóm, ami a főváros sara”.

Kiss Ambrus szerint „a Biodómot a kormány akarta, a kormány adott rá pénzt, mi nem akartuk, nincs is rá pénzünk.”

A főpolgármester-helyettest az Újszínház támogatásának ügyéről is megkérdeztük. Erről azt mondta, hogy

az Újszínház megkapta a támogatást,

majd hozzátette, hogy a többi, közös fenntartású színházhoz még nem érkezett meg az állami támogatás. Ismeretes, hogy Kiss Ambrus az egy hónappal ezelőtti háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy az Újszínház február végén eléri azt a pontot, hogy nem lesz pénz a számláján. A főpolgármester-helyettes akkor igyekezett úgy fogalmazni, hogy ez nem támadás a színház ellen, hanem segélykiáltás. Kiss Ambrus hozzátette azt is: az Újszínház a hónap végére a 20 millió forintos hitelkeretét is kimeríti, így az állami támogatás nélkül nem lesz miből folytatni a működést. Mint mondta, a főváros bízik benne, hogy a következő néhány nap elég lesz arra, hogy a kormány rendezze a helyzetet.

Kiss Ambrus emellett arról beszélt, hogy a főváros 18 milliárd forintot mentett meg az energia-felhasználásban. Az ukrán menekülthelyzettel kapcsolatos feladatokról szólva kifejtette, hogy továbbra is fenntartják az ezzel kapcsolatos szociális munkákat, amelyeket ahogy korábban, most is civil szervezetek látnak el. Az adatok szerint eddig 108 ezer vendégéjszakát töltöttek Budapesten a menekültek, az átlagéletkoruk 23 év, többségük gyermek. Kiss Ambrus jelezte, az őket segítő információs pontok a Nyugati téren és a Városházán továbbra is rendelkezésükre állnak. A főpolgármester-helyettes a BKV és a BKK 2023-as üzleti tervével kapcsolatban közölte, hogy 34 milliárdos veszteséggel számol a közlekedési cég.

Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.