Elkezdődött a kilencpárti egyeztetés az új pedagógus-életpályát szabályozó törvényről

Célegyenesben a tervezet, már csak az Európai Bizottsággal szükséges egyeztetés van hátra.

Munkatársunktól
2023. 05. 24. 11:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiltakozások, a feltételek szabása és az elutasítás helyett végül minden ellenzéki párt elfogadta Pintér Sándor meghívását, hogy közösen egyeztessünk az új pedagógus-életpálya törvénytervezetéről – írta Rétvári Bence a Facebook-oldalán. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: ez a tizenkilencedik egyeztetés a tervezetről, ezzel az utolsó előtti szakaszához ért a parlamenti benyújtás előtti egyeztetési folyamat. Már csak az Európai Bizottsággal szükséges egyeztetés van hátra.

„Hosszú folyamat eredményeként jutottunk el idáig. A tavalyi évben, még a törvénytervezet szövegének kidolgozása előtt több körben digitális egyeztetést folytattunk a pedagógusokkal, melyekre 25, 33, illetve 18 ezren válaszoltak. A szülői digitális konzultációban 130 ezer szülő vett részt. Decemberben négyszáz iskola igazgatójával és képviselőjével (köztük a tüntetéseken aktívakkal is) személyesen egyeztettünk egy teljes napon át a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Közel három hónapja, március 2-án hoztuk nyilvánosságra az új pedagógus-életpályáról szóló törvénytervezetet. Azóta összesen 28 egyeztetés zajlott a szakszervezetekkel, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztallal, az Országos Köznevelési Tanáccsal, az Országos Diáktanáccsal, egyházi fenntartókkal, magánfenntartókkal, szülői szervezetekkel, szakértőkkel, pedagógusképző karok vezetőivel. Az egyeztetések nyomán 45 pontban módosult a törvénytervezet” – összegezte az elmúlt időszak eseményeit.

„A mai napon a még be nem nyújtott törvénytervezetről egyeztetünk. Azért tartjuk a kilencpárti egyeztetést, mert bízunk benne, hogy a baloldali pártok a valótlanságok terjesztése, az uszítás és a kicsinyes pártpolitikai érdek helyett készek a diákok jövőjéről érdemben párbeszédet folytatni. Reméljük, a mai kilencpárti egyeztetésen ígéretet kapunk a baloldali pártoktól, hogy Brüsszelben is nyíltan ki mernek állni és fel mernek szólalni amellett, hogy Magyarország megkapja a pedagógusbér-emeléshez szükséges EU-s forrásokat. Akkor másnaptól 561 ezer forint lenne a pedagógusbér, 2025-től pedig átlagosan mintegy nyolcszázezer forint” – olvasható a bejegyzésben.

 

Borítókép: A pedagógus-életpályáról szóló törvénytervezetről egyeztetnek a pártok (Forrás: Facebook/Rétvári Bence)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.