Karácsonyék vitték csődközelbe a fővárost

− Bármi is történt a fővárosban, Karácsony úgy állítja be, hogy ő soha semmiért nem volt felelős − reagált Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes nyilatkozatára, amely szerint már csak hitelből tud élni a főváros. Tarlós István szerint olyan ez a permanens panaszkodás, örökös áldozati póz és kormányra mutogatás, mintha a városvezetésnek köze sem lenne Budapest pénzügyi helyzetéhez.

2023. 05. 15. 19:44
null
20230222 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

−Teljesen egyértelmű, hogy Karácsony Gergely és csapata csődbe vitte a fővárost. Legyünk őszinték: magasfokú hozzá nem értés kellett ahhoz, hogy eltapsolják azt a 214 milliárd forintot, amelyet Tarlós István hagyott a kasszában − hangsúlyozta lapunk megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője arra, hogy Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes a 24.hu egyik podcast adásában a minap úgy fogalmazott: „Már hitelből él a főváros, közel van a pénzügyi vörös vonal.” Wintermantel Zsolt szerint 

a baloldali városvezetés „eltapsolta" azt a plusz kétszázmilliárd forintot is, amennyivel Karácsony Gergely az elmúlt négy évben több iparűzési adót szedett be, mint Tarlós István az utolsó négy évében. – Ez több mint 400 milliárd forinttal több pénz, de ez sem volt neki elég ahhoz, hogy Budapestet stabilan működtesse – jelentette ki a politikus. 

Hozzátette: a főpolgármester folyamatosan a bukott bizonyítványt magyarázza, ebben pedig partnere a helyettese Kiss Ambrus is. A frakcióvezető szerint azonban egyikőjük se válaszolt a mai napig arra a kérdésre, hogy hol a pénz. Ehelyett folyamatosan az újabb és újabb konfliktust keresik a kormánnyal és teljes tagadásba burkolódznak. Wintermantel kiemelte: Karácsony Gergely az elmúlt négy évben megágyazott a mondandójának, a megválasztása után fél évvel már csőddel riogatott és utána újra és újra belengette ezt a hírt. A frakcióvezető szerint ez nem volt jó másra, mint hogy konfliktust generáljon a kormánnyal, az Orbán-kabinetre mutogasson a saját tehetetlensége miatt. Wintermantel Zsolt úgy látja, bármi is történt a fővárosban,  Karácsony ezt úgy állítja be, hogy soha semmiért nem volt felelős. Sem a drágább és csökkentett tartalommal megvalósult beruházásokért, sem a hibás közbeszerzésekért, sem azokért a rossz döntésekért, amelyek miatt milliárdoktól esik el a mai napig Budapest.

Kiss Ambrus nyilatkozatára lapunk megkeresésére reagált Tarlós István korábbi főpolgármester is. Úgy fogalmazott: ez kezd úgy kinézni, mintha bizonytalan lenne, hogy mennyire felel meg a valóságnak a csődközeli helyzet a fővárosban, amit periodikusan ismételget a jelenlegi vezetés. 

– Permanens a panaszkodás, örökös az áldozati póz és a kormányra mutogatás, mintha a városvezetésnek köze sem lenne Budapest pénzügyi helyzetéhez – mutatott rá  Tarlós István, aki úgy véli, hogy a csődhelyzetet nemigen indokolják sem az induló 2019. év végi mérlegadatok, sem az iparűzési adó alakulásának trendje. Mint mondta, nem ismerjük azt sem, mennyit költöttek az önként vállalt feladatok finanszírozására. Hangsúlyozta: kissé kételkedik a fővárosi kommunikáció valóságtartalmában, és ezt támasztja alá az is, hogy a „Lakógyűlés” kérdései között kettőben is durva csúsztatások szerepelnek. A volt főpolgármester közölte: amikor például Karácsonyék a szolidaritási adó mértékéről beszélnek, nem az utolsó évük adatait közlik, hanem az azt megelőző évit, mert 2018-ban kétszer annyit kellett fizetniük. 

– Ami a Lánchidat illeti, úgy tudni,  a főpolgármester aláírásával hitelesített egy megállapodást, aminek a megszegésére kérne most felhatalmazást. Nem tudom, jogilag hogyan értelmezhető ez − fogalmazott a korábbi főpolgármester.

Mint ismert, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott az említett podcastadásban, hogy pár napja elfogyott a pénz a fővárosi önkormányzat folyószámlájáról, azóta hitelből él Budapest egészen május végéig, amikor átmenetileg fel tud lélegezni az itt működő cégek adóbefizetése miatt. Mint mondta, addig viszont nagyon közel kerülhet a pénzügyi vörös vonalhoz, a rendelkezésre álló 25 milliárd forintos hitelkeret kimerüléséhez. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint ugyanakkor a pénzügyi problémák ellenére a főváros nem jut csődbe, az elismert beszállítói számlákat ki fogják fizetni, nem kell pénzügyi gondnokot ültetni a városvezetés nyakába. Hozzátette: a szolidaritási hozzájárulás miatt még ebben a hónapban benyújtják a keresetet a kormánnyal szemben. „Hosszú perre számítok” – fogalmazott Kiss Ambrus. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.