Péntektől lehet pályázni a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramra

Ismét pályázható a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram (Stipi) B komponense, amely a legtehetségesebb fiatalok külföldi tanulmányainak költségét fedezi – közölte a Sándor-palota pénteken az MTI-vel.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 05. 26. 11:02
MÁTÉ Bence
Balatonszárszó, 2020. július 4. Máté Bence fotós a Nemzeti Tehetség Program Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjának táborában Balatonszárszón 2020. június 4-én. A táborban 49 kiemelkedõ tehetségû fiatal vesz részt, akik közül kiválasztanak 20 hallgatót, akik tovább versenyezhetnek a külföldi tanulmányokat támogató ösztöndíjért. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták: a pályázatokat május 26. és június 12. között lehet benyújtani. A Stipendium Peregrinum fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a program ötletgazdája és elindítója.

A tájékoztatás szerint a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram célja a kiemelkedő tehetségek anyagi és szakmai támogatása. A Stipi B komponens vissza nem térítendő támogatására a világ legrangosabb egyetemeire felvételt nyert diákok pályázhatnak.

A támogatás lehetővé teszi, hogy az ösztöndíjasok képességeiket nemzetközi környezetben bontakoztassák ki, a lehető legkorszerűbb ismeretekhez jussanak hozzá, és szerezzék meg első külföldi diplomájukat.

Az ösztöndíj a nyerteseknek jelentős anyagi segítséget nyújt, a támogatás egy éven keresztül minden költségüket fedezi: a tandíjtól az utazási és szállásköltségen át egészen az étkezésig. A pályázók személyenként akár 28 millió forintos támogatásban is részesülhetnek.

A 17 és 23 év közötti fiatalok pályázatait június 12-én, hétfőn 14 óráig várják, amelyet a Családpártialapítvány.hu oldalon található online pályázatkezelő felület űrlapján keresztül, a szükséges mellékletek feltöltésével nyújthatnak be.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram a Nemzeti tehetség program részeként valósul meg, idén negyedszerre.

A közleményben hangsúlyozták: a Stipi három komponensére az idei évben minden korábbinál több, mintegy 800 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre. Az elmúlt években a B komponensre összesen 429 fiatal nyújtott be pályázatot, közülük 77-en kaptak támogatást. 

A legalacsonyabb összegű ösztöndíj kétmillió forint, a legmagasabb csaknem 23 millió forint volt.

Jelenleg 56 fiatal tanul a világ különböző táján az ösztöndíj B- vagy a C-komponensének segítségével. Utóbbi az ösztöndíjas feltételeket sikeresen teljesítő, már a programban lévő stipisek számára nyújt anyagi támogatást a képzésük folytatásához, befejezéséhez.

Az elmúlt években – egyebek mellett – az angol University of Cambridge, a University of Oxford, az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology, a University of Amsterdam, a francia École Polytechnique vagy a zürichi Swiss Federal Institute of Technology Zurich egyetemein tanulhattak magyar fiatalok a programnak köszönhetően – áll a közleményben.

Borítókép: Máté Bence fotós a Nemzeti tehetség program Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramjának táborában Balatonszárszón 2020. június 4-én (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.