„Abszolút meggyőzött” – Szánthó Miklós Michael J. Knowles könyvéről

Az Alapjogokért Központ adta ki az MCC Fesztre látogató amerikai publicista és kommentátor Miért is szavazzunk a libernyákokra? – Átfogó, kimerítő szakmai útmutató című művét. A 245 üres lapból álló, de hatoldalas irodalomjegyzékkel rendelkező könyvről a központ főigazgatóját, Szánthó Miklóst kérdeztük.

Magyar Nemzet
2023. 07. 27. 12:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért jelentős, hogy a legújabb kori liberalizmusról szóló könyv „magyarul” is megjelent?
– Egy-két évtizeddel ezelőtt a kommunista hagyományoktól látszólag megtisztított baloldali politika kvintesszenciája a viszonylagosság és az „ÉN” középpontba állítása, ami társadalmi nihilhez, teljes kiüresedéshez vezet - a könyv üres lapjai ennek nyers, de szerintem hatásos megjelenítése. Igen, ez talán az első, a liberalizmus szellemi igényességéhez mérhető tudományossággal elkészített nemzetközi, és most magyarra fordított mű. Nem hiába írt ajánlást hozzá Donald Trump, de Kocsis Máté vagy Bayer Zsolt is: valóban megdöbbentő részletességgel tartalmazza Biden, Soros, Gyurcsány vagy Karácsony Gergely egyetemes politikatörténet legkiválóbb lapjaira kívánkozó gondolatait is. 

–Mit üzen az, hogy Knowles üres oldalakkal mutatja be a mai liberalizmust?
– Hangsúlyozom, az Alapjogokért Központ által kiadott mű hiánypótló iránymutatás, a rögvalóságot írja le teljesen hitelesen és olyan formában, amibe nem lehet belekötni. Marx Tőkéje után Knowles írása a legszentebb könyve lehet a baloldalnak, amelyből mindent megtudhatnak önmagukról. Engem abszolút meggyőzött.

– Persze, ez egy geg. De milyen képet fest a liberálisokról?
– A viccet félretéve, a liberalizmus egy kiüresedett ideológia, ami pusztán hatalmi mechanizmussá vált: azért a folyamatos „társadalmi igazságharc”, az emberi jogi fundamentalizmus, a genderforradalom, mert valamilyen aktuális felszabadításmánia nélkül a mozgalom egyszerűen értelmét vesztené. Azok, akik egykor még azt harsogták, hogy „make love, not war”, és a béke széplelkű szószólói voltak, ma már háborúkat finanszíroznak. Korábban az általános választójogért küzdöttek, ma a hideg rázza ki őket a népuralomtól, a „populizmustól”. 

Egykor a női jogokért küzdöttek, ma azt is tagadják, hogy aki nő, az nő. Már nincs élő szövet a fémvázon. 

– Mennyire értékelhető sikeresként egy ilyen politikai geg?
– A szerző alkotását övező nemzetközi és hazai „független-objektív sajtó” fortyogásából megállapíthatjuk, hogy sikerült bevinnünk egy lengőbordára mért ütést. Ugye, úgy tartják az európai értékek alapján, ahogy a demokrácia meg a jogállam, a humor is baloldali műfaj: hát, nem az. Persze talán trilógia nem lesz a könyvből, de egy második kötetet várok, hátha Knowles magyarországi tartózkodása, kultúrantropológusokat megszégyenítő kutatásai során rábukkan még valami érfalrepesztő frappánsságra a Momentum vagy a Párbeszéd geopolitikai vagy társadalomfilozófiai érvrendszere kapcsán.

 

Borítókép: Michael J. Knowles: Miért is szavazzunk a libernyákokra? – Átfogó, kimerítő szakmai útmutató című könyve a Libriben (Fotó: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.