A közösségi médiában kapta nevét Eris, az új koronavírus-variáns

Az új variáns az Omicronból fejlődött ki.

Magyar Nemzet
Forrás: Origó2023. 08. 14. 15:40
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár végének közeledtével úgy tűnik, a koronavírus is felébredt „szendergéséből" – írja az Origó. Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról, továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Rusvai Miklós virológus szerint azonban komoly aggodalomra nincs ok, a vírus ugyanis megszelídült, az emberiség pedig az oltás vagy a fertőződés révén immunizálódott. Ennek következtében – bár egyéni áldozatai továbbra is lesznek – már nem arról a halálos kórságról beszélünk, mint három és fél évvel ezelőtt. 

Arról is írtunk korábban, hogy Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója úgy véli, egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új vírusvariáns. A biológus szerint Európában és az Egyesült Királyságban tíz-tíz százalékos ez az arány. Szerinte az Eris, az új vírus azért csak mostanában került be a hírekbe, mert a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni, a kórházba került megbetegedettek aránya pedig csak mostanában mutatott drasztikus, tizenkét százalékos növekedést.

Az Origó arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban hódító új Covid-variáns már az esetek 17,3 százalékát teszi ki, és úgy tűnik, domináns törzzsé fog válni. A rendelkezésre álló adatok szerint az Eris az Omicron vírusvariánsból fejlődött ki, amely 2022 őszére maga is domináns törzzsé vált. Jelenleg nem sok adat áll a kutatók rendelkezésére. Nincsenek biztos információk arról, hogy az Eris súlyosabb betegséget fog-e okozni, mint elődei, és mennyivel lesz fertőzőbb, de a növekvő esetszámok arra utalnak, hogy néhány hónap múlva – legkésőbb a tél folyamán – ez a típus fog dominálni és evolválódik majd tovább.

Az új vírusvariáns hivatalos neve EG.5.1, és tulajdonképpen a közösségi médiában nevezték el Erisnek, aki a görög mitológiában a káosz és a viszály istennője. A genetikai elemzések alapján az EG.5.1 felmenője az XBB1.5 nevű Omicron alváltozat, amely még az év elején terjedt nagyobb sebességgel, és volt felelős a Covid-fertőzések nagy részéért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.