Egyre többen kerülnek kórházba az új koronavírus-variáns, az Eris miatt

Magyarországon is elterjedhet a biológus szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: Infostart2023. 08. 09. 14:49
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eris nevet kapó új variánst még július végén azonosították Angliában, viszont Ázsiában a megbetegedések húsz százalékát már ez a változat okozta – adta hírül az Infostart.

Szakértők szerint ez az omikrontörzs felelős minden hetedik Covid-esetért, ráadásul a kórházban ápoltak száma is jelentősen megemelkedett.

 

Európában, így Magyarországon is hamar terjedhet

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója úgy véli, egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új vírusvariáns.

A biológus az InfoRádióban elmondta, Európában és az Egyesült Királyságban tíz-tíz százalékos ez az arány. Szerinte az Eris azért csak mostanában került be a hírekbe, mert a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni, a kórházba került megbetegedettek aránya pedig csak mostanában mutatott drasztikus, tizenkét százalékos növekedést.

Boldogkői hozzátette, hogy mindezek ellenére nem biztos, hogy pusztán az Eris felelős az új tendenciáért. A nyáron nagyon sok csapadék hullott, emiatt az emberek sokszor zárt helyiségekbe kényszerülnek, ráadásul ugyancsak kedvez a vírus terjedésének a párás levegő, valamint az is, hogy az UV-sugárzás is sokkal kisebb.

Az olyan nagyon komoly tünetek, mint a légszomj, a szaglás elvesztése vagy a láz, már nem annyira jellemzőek – megjelennek, de sokkal kisebb arányban. Ez a vírus kevésbé okoz olyan komoly komplikációkat, mint a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál

– mondta a biológus, majd azzal folytatta, hogy nagyobb járványhullámra ősztől lehet számítan, viszont a hatása valószínűleg nagyon messze lesz attól, amit a második vagy a harmadik hullám idején okozott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.