Hazahozták a magyar drogmaffia egyik vezetőjét

Már magyar börtönben van a hazai kábítószer-maffia egyik kulcsszereplője, akit a közelmúltban egy szerbiai börtönből szállítottak Magyarországra – tudta meg a Magyar Nemzet. K. Pétert az alvilágban annak a Grubacs Igornak az alvezérének tartják, akihez az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogüzlete köthető. A két nehézfiúval kapcsolatban az is felmerült, hogy bizalmas rendőrségi iratokhoz jutottak hozzá, azt a szálat az ügyészség vizsgálja.

PÁMER DÁVID
2023. 08. 10. 16:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint a magyarországi kábítószer-bűnözés egyik fontos szereplőjét, a szerb-montenegrói drogmaffiához köthető K. Pétert hetekkel ezelőtt egy szerb börtönből Budapestre szállították, hogy megkezdje a rá kiszabott jogerős szabadságvesztését. Értesülésünket a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya is megerősítette.

K. Péter azután került rács mögé Szerbiában, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csapást mért a vele kapcsolatban álló bűnözőkre Magyarországon:  az FBI-jal, az  Europollal és az elemzésekben és felderítésekben résztvevő tagállamok nyomozó szerveivel 2021. június 7-én összehangolt akciót tartottak, amelynek során a magyar rendőrség munkatársai bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Budapesten és Szekszárdon 12 ember elfogtak.

Ugyanezen a napon kattant a bilincs K. Péter csuklóján is, akit egy másik kábítószer-kereskedelem bűntett miatt folytatott eljárás és fogolyszökés miatt nemzetközi elfogatóparanccsal keresett a Fővárosi Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja. A banda tartózkodási helyein, lakóhelyein és a hozzájuk tartozó címeken tartott kutatás során a nyomozók 57 kilogramm marihuánát, megközelítően 3,5 kilogramm kokaint, 3,5 kilogramm amfetamint, extasy tablettákat, kristályos kábítószergyanús anyagot, fentanylt és a felütéshez használt 13 kilogramm koffeint találtak.

A kényszerintézkedések alkalmával 140 millió forintot meghaladó készpénzt, 8,5 millió forintnak megfelelő értékű kriptovalutát és hét személygépjárművet foglaltak le.

Alvezér

K. Pétert az éjszakai életben Grubacs Igor alvezéreként ismerik. Utóbbi férfi neve ismerősen cseng az alvilágban, illetve a rendőrségen is, hiszen az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogbiznisze köthető hozzá. A bűnbandájától lefoglalt kábítószer feketepiaci értéke körülbelül negyedmilliárd forint. Grubacs elmenekült Magyarországról, de végül Montenegróban sikerült elkapni, ahol üzletelni készült a helyi alvilág embereivel, azonban a rendőrség a helyszínen megakadályozta ezt. A drogbáró nem adta könnyen magát, tűzharc során tudták csak lekapcsolni. Később a nehézfiú a börtönből szökést tervezett, amit az ottani hatóságok az NNI információinak köszönhetően megakadályoztak. A bűnbanda elleni nyomozást a magyar rendőrség másfél hónapja vádemelési javaslattal befejezete.

Érzékeny rendőrségi iratok a drogmaffiánál

Grubacs Igorról a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi igazgatója, Opauszki András is úgy nyilatkozott, hogy a férfi befolyásos tagja a magyar alvilágnak, rengeteg kábítószer behozataláért felelős és nagy hálózatot üzemeltetett. Grubaccsal összefüggésben megjegyzendő, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség jelenleg vizsgálja, miként kerülhettek hozzá bizalmas rendőrségi iratok, fontos tanúvallomások, amiket még a budapesti razziák során sikerült lefoglalni, azokat ugyanis menekülés közben a férfi hátrahagyta.

Nemcsak Grubacshoz, hanem a nemrég hazahozott K. Péterhez is kerülhettek érzékeny hatósági iratok. Utóbbi szálat az ügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felderítő főosztályának munkatársai ellen indított nyomozásban ellenőrzi.

Borítókép: Az angyalföldi mélygarázsban összesen 22 kilogramm marihuánát találtak a két kereskedőn rajtaütő nyomozók. (Fotó: NNI/Rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.