Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Magyarország meghatározó szereplő lehet az európai paradicsomfeldolgozásban

Idén is jó termésre számítanak az ipari paradicsomtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók.

2023. 09. 09. 9:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitveB) közös prognózisa szerint idén is jó termésre számítanak az ipari paradicsomtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók: mintegy százezer tonnányi paradicsomot takaríthatnak be a termelők – írta meg a Bama.hu portál.

A NAK és a FruitveB közleménye hozzátette, hogy a Magyarországon megtermelt és feldolgozott termékek Európa számos országában megtalálhatók. Jelezték, hogy a területalapú támogatások szerint a múlt évben 1417 hektáron, az idén pedig 1465 hektáron folyik ipari paradicsomtermesztés az országban. A területek legnagyobb arányban Békés és Bács vármegyében találhatók, Szarvas környékén pedig kifejezett termelői koncentráció tapasztalható. A betakarítás ebben az évben a tervezettnél később, augusztus második felében indult, s várhatóan október elejéig is eltarthat.

A tényleges idei mennyiségre és a minőségre nagy hatással lehet még a betakarítás alatti időjárás. Az ősz végi csapadékos időjárás akár komoly minőségi romlást, termésveszteséget is okozhat. A szabadföldi paradicsom száz százaléka a hazai feldolgozókba kerül, emellett a szomszédos országokból – Romániából és Szerbiából – is kerül alapanyag a gyárakba. A hazai paradicsomból a ketchuptól kezdve a különböző sűrítményekig számos termék készül, amelyekkel a környező európai országokat is ellátják a gyártók – hangsúlyozták.

 

Az elemzésben kitérnek arra is, hogy a paradicsomsűrítmény világpiaci felvásárlási ára – az elmúlt évekhez hasonlóan – továbbra is felfelé ível. A kedvező beszállítói feltételek és a termesztéstechnológia is adott, így további fejlődési lehetőségek előtt állhat az ágazat.

 

A NAK és a FruitveB elemzése felhívta a figyelmet, hogy ipari paradicsomot kizárólag öntözött területen lehet termeszteni gazdaságosan, ezért fontos lenne az öntözőkapacitások növelése, az öntözhető területek nagyságának bővítése, amit azonban a jelenlegi vízjogi engedélyek és szabályozás bonyolulttá tesz. Mint írták, további kihívást jelent, hogy az Európai Unióban egyre több növényvédőszer hatóanyagot vonnak ki, ami leszűkíti a növényvédelmi lehetőségeket.

Borítókép: A legnépszerűbb a fürtös paradicsom, de egyre többen vásárolják a cseresznye- vagy koktélparadicsomot is (Fotó: NAK/Lévai Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.