Nagy István: Ha kell, a kormány nemzeti hatáskörben tiltja meg az ukrán gabonatermékek behozatalát

A kormány megvédi a magyar gazdákat, és ha kell, szeptember 16-ától nemzeti hatáskörben zárja le a határt az Ukrajnából érkező egyes gabonatermékek előtt – jelentette ki az agrárminiszter szombaton Tihanyban a Tranzit politikai fesztiválon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 26. 21:14
NAGY István
Tihany, 2023. augusztus 26. Dér Stefi, a beszélgetés moderátora (b) és Nagy István agrárminiszter miniszter a Magyar mezõgazdaság aktuális kérdései címû pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István elmondta, ha az EU nem hosszabbítja meg az egyes ukrán gabonatermékek szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát, akkor a belső piac védelme érdekében már nemcsak az eddigi négy termékre, hanem mind a 24 korábbi termékre kiveti Magyarország a behozatali tilalmat jelentette ki az agrárminiszter szombaton a Tranzit politikai fesztiválon.

Az agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság az elmúlt években az egyik sokkból a másikba esik. 

A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédunkban dúló háború és annak következményei, az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, az árnövekedés, és az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen elárasztották Európa piacát, mind nehézséget jelentenek a termelőknek – mondta.

Hiába jobb ugyanis a termés – kukoricából az idén rekordközeli mennyiség várható –, az olcsó konkurencia miatt az értékesítés nehézségekbe ütközik – mutatott rá.

Nagy István hangsúlyozta, a mezőgazdaság olyan terület, amely maradéktalanul megkapta az uniós forrásokat, a tagállamok közül tizenharmadikként fogadták el a magyar közös agrárpolitika stratégiai tervét. Ez biztonságot ad a termelőknek az elkövetkező hét év forrásait illetően.

A területalapú támogatások minden hektár után járnak, és mivel a kisebb gazdaságok sérülékenyebbek, ezért Magyarországon egyedülálló módon tízhektáros mértékig az alaptámogatáson felül további 82 eurót fizetnek a gazdáknak, 150 hektárig pedig 42 eurót kapnak pluszban

– ismertette.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a mezőgazdaság nem egy szakmát, hanem egy életformát kínál, és a huszonegyedik században már a legtöbb ágazat tudását integrálja.

Örömét fejezte ki, amiért a magyar agrár-felsőoktatásba összességében a tavalyinál 30 százalékkal többen jelentkeztek. Nagy István előadása végén problémának nevezte, hogy a haszonállat és a társállat fogalma keveredik, úgy fogalmazott,

a társadalmi képmutatást és szereptévesztést a normalitás felé vissza kell terelni.

Borítókép: Dér Stefi, a beszélgetés moderátora (b) és Nagy István agrárminiszter a Magyar mezőgazdaság aktuális kérdései című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.