Rétvári Bence: Magyarország a nyolcadik legjobb eredményt hozta tanár-diák arányban az unióban

Az államtitkár szerint, a gyerekeknek az jó, ha minél kevesebb diák jut egy tanárra, mert annál jobban tud rájuk figyelni.

2023. 09. 27. 21:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hónap végéig jelezhetik a pedagógusok, ha nem akarják a státusváltást a jövő év elejétől. Azt, hogy összesen hányan mondanak fel, a jövő hét közepétől lehet megállapítani. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölt adatokat az ATV Egyenes beszéd című műsorában, aki szerint 

a tanárhiány egy relatív fogalom, a baloldali pártok, szervezetek szakszervezetek több számmal is dobálóztak. 

„Volt, amikor tavasz környékén azt mondták, hogy 16 ezer, nyáron azt, hogy hétezer, nyár végén szerintük húszezer volt, a tanév kezdetén pedig azt állították, hogy 34 ezer tanár hiányzott, de sohasem mondják meg, mi az a pedagógusszám, amely szerintük Magyarországon ideális lenne” – közölte Rétvári Bence az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A műsorvezető, Szöllősi Györgyi kérdése szerint Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Nahalka István oktatáskutató adatai alapján, 20 587 pedagógus hiányzott a közoktatásból, ha hozzávesszük a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítők létszámát is, akkor már 34 618 fős hiány jön ki – ők a törvényi előírásra hivatkoznak.

Rétvári Bence válaszában elmondta, hogy 

„a baloldali szervezetek felméréseiben már hiányzó tanárnak számít az óraadó is, mert csak három énekórát kell megtartania egy iskolában, mivel adott esetben nincs több osztály és akkor őt már hiányzó státusúnak tudják be. Azt is hiányzó státusúnak tudták be, aki a gyermekével félig még otthon van, és csak félállásban dolgozik, az óraszám felét vállalta – az ilyen helyzetűeket is hiányzó státusú tanárnak tudták be.”

Mint Rétvári Bence felidézte, azt mondták, hogy a 24 fix óra túl magas, ennél alacsonyabb óraszámba érdemes számolni, ezért a különbözetet is annak számították be.

Az államtitkár szerint, a gyerekeknek az jó, ha minél több tanár jut egy diákra, fordítva pedig, ha minél kevesebb diák jut egy tanárra, mert annál jobban tud rájuk figyelni.

Az Európai Unió, amikor legutóbb összehasonlította, hogy országaiban, hány tanuló jut egy tanárra, akkor Magyarország a 8. legjobb eredményt hozta – azaz csak hét országban volt kedvezőbb a tanár-diák arány. 

Az Eurostat szerint rosszabb a tanár-diák arány Litvániában, Szlovéniában, Bulgáriában, Spanyolországban, Lettországban, Dániában, Észtországban, Svédországban, Finnországban, Csehországban, Németországban, Írországban, Romániában, Szlovákiában, Franciaországban és Hollandiában. 

Rétvári Bence arról, hogy a kormány miért enged szabadon bűnözőket, azt mondta: a magyar börtönökben az adófizetők pénzéből kell hetven ország embercsempészeit tartani, ezért kérték az adott országoktól, hogy vegyék át állampolgáraikat. 

Borítókép forrása: ATV képernyőfelvétel
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.