Még a bécsit is lenyomja a budapesti karácsonyi vásár, és ezt nem mi mondjuk

Rengeteg közhelyet el lehetne sütni, ha egyszer a karácsony szóba kerül, egy biztos: van, aki szereti az ünnepet, és van, aki nem. Utóbbiak esetében nem nagyon van mit fűzögetni a témán, ugyanis valószínűleg a karácsonyi vásárokban való bolyongás nem az ő sportjuk.

Forrás: Christmas Tree World2023. 11. 14. 14:04
Christmas,Tree,In,Front,Of,Basilica,In,Budapest,,Hungary
1284122971 Fotó: BellisiMo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem így azok, akik már szeptemberben elkezdik a tervezgetést, hogy hatalmas lendülettel vethessék bele magukat a forgatagba, amikor megnyílnak a szokásos karácsonyi vásárok. 

Idén sem lesz ez másképp, és van egy jó hírünk az egész évben a karácsonyra hangolódóknak: Európa harmadik legjobb karácsonyi vásáráért nem kell nagyon messze menniük, mert az itt található Budapesten, egészen pontosan a Vörösmarty téren – legalábbis a Christmas Tree World ítélete szerint. 

A portál rangsorolta Európa hetven legjobb karácsonyi vásárát, amelyhez figyelembe vették a Google keresési eredményeit, az Instagram-említéseket, a TikTok-címke-megtekintéseket, a piacok működési napjainak számát, és egy szálloda átlagos árát az egyes városokban, hogy teljes képet kaphassanak az ünnep rajongói. 

 

A dobogó tetjén Krakkó karácsonyi vására 

A lista első helyén Lengyelország történelmi városa, Krakkó remekel, amely 10-ből 7,84 pontot kapott. Igaz, csak november 24-én nyitják meg, de még ennek ellenére is úgy értékelték, hogy ez egyik legtökéletesebb helyszín egy karácsonyi vásárhoz, amit csak el lehet képzelni, ugyanis a város hatalmas főtere körül terül el. 

Traditional,Street,Market,In,Main,Market,Square,Of,The,Old
A krakkói karácsonyi vásár vezeti a listát. Fotó: Shutterstock

Az sem mellékes, hogy Krakkó a legolcsóbb városok közé tartozik, ahol egy háromcsillagos szálloda éjszakánként 90 euróba kerül. Megjegyzik, kevesebb pontot adtak az Instagram-említések miatt (2000 poszt), de ezt kompenzálta a TikTok-címkék megtekintése, amelyet több mint 4,3 millióan láttak. 

 

Második helyen: a mesés Tallinn

Nem sokkal maradt le az első helyről Észtország fővárosa, Tallinn, amelynek az ünnepi vására 7,83 pontot kapott a tízből. A portál felidézi, hogy a legenda szerint az első karácsonyfát 1441-ben vitték a tallinni Városháza térre, amely azóta Észtország legfontosabb fája és egyben a piac látványossága. 2019-ben Európa legjobb karácsonyi vásárának választották, amely mesebeli karácsonyi élményt kínál Észtországban.

City,Hall,Square,In,Tallinn,In,Christmas,,Estonia
Mesebeli karácsonyi vásárok szoktak lenni Észtország fővárosában, Tallinban. Fotó: Shutterstock

A tallinni karácsonyi vásárt nagyon kedvelik az Instagram felhasználói, összesen 5422 bejegyzést posztoltak innen, emellett a TikTokon is fellendülőben van, 156 100 TikTok-címke-megtekintéssel. 

 

Harmadik a legnépszerűbb karácsonyi vásárok listáján: Budapest

Budapest a harmadik helyen végzett a legjobb európai karácsonyi vásárokért vívott küzdelemben, és alig maradt le az első két helyezett mögött, ugyanis 7,65 pontra értékelték.

Budapest,-,Hungary,During,Christmas
A budapesti karácsonyi vásár is dobogós lett. Fotó: Shutterstock

A budapesti karácsonyi vásár – újabban Vörösmarty Classic Xmas – novembertől december végéig, egészen pontosan 44 napig tart. A magyar főváros csilingelő piaci standokkal és fenséges építészettel nyit, ahol a turisták egy csésze forralt bort, édes kürtőskalácsot és minden ünnepi hangulatot élvezhetnek – fogalmaz a portál. 

A magyar főváros emellett jó eredményt ért el a megfizethető szállás – 101 euróba kerül egy éjszaka egy háromcsillagos szállodában – és az Instagram-említések, összesen 12 300 bejegyzés – miatt. A budapesti karácsonyi vásáron is sok TikTok-tag-megtekintés volt, összesen 604 800.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy november 17-től karácsonyi díszbe öltözik a Vörösmarty tér, és azt is megírtuk, mennyibe kerül majd a legolcsóbb menü, ahogy azt is, hogy a szervezők pazar pompával készülnek az ünnepre idén is.

A lista negyedik helyére került a bécsi vásár, amely összesen 7,56 pontot érdemelt a szerkesztők szerint, mögötte pedig a boroszlói karácsonyi vásár végzett az ötödik helyen. A teljes lista ide kattintva böngészhető végig. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.