Háborúk árnyékában: támogatják a magyarok a haderő fejlesztését

A magyarok döntő többsége egyetért a magyar kormány által kezdeményezett honvédelmi fejlesztési intézkedésekkel – derül ki a Real- PR 93. lapunknak készített közvélemény-kutatásából. A korszerű haditechnika vásárlását és a katonák fizetésének emelését a lakosság háromnegyede, a katonák létszámának emelését több mint kétharmada támogatja. A baloldaliak sem utasítják el a fejlesztéseket.

2023. 12. 05. 5:40
EP2I0733
20231113 Hajdúhadház Az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlat. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában csaknem két éve súlyos háború folyik, október elején pedig a Közel-­Keleten robbant ki háború. Ebben a helyzetben felértékelődött a Magyar Honvédség megerősítésének kérdése, ami ezektől függetlenül is napirenden volt, hiszen NATO-elvárás szerint a védelmi kiadá­sunkat az éves GDP két százalékára kell növelnünk.

Lapunk részére a ­Real-PR 93. által végzett felmérés szerint a magyar lakosság döntő többsége egyetért a magyar hadsereg fejlesztésével mindhárom vizsgált témakörben. 

 

Egyaránt ­76-76 százalék támogatja a korszerű haditechnika vásárlását, illetve a magyar katonák fize­tésének emelését, előbbivel 18, utóbbival csak 13 százalék­nyian nem értenek egyet. Azzal 69 százalék ért egyet, hogy a katonák létszámát is növelni szükséges, itt 23 százalék az ellenvélemények aránya. A felnőtt népesség 88 százaléka támogat legalább egy haderőfejlesztési célt a felsorolt három közül, de a magyarok 58 százaléka mind a három célt támogatja. Nem tapasztalható érdemi eltérés az előbbi adatoktól, ha egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson bizto­san szavazókat nézzük. A korszerű hadi­technika vásárlását 77, a ­katonák fize­tésemelését 75 százalék szorgalmazza, míg a létszámnöveléssel a biztos szavazók körében is kétharmados többség ért egyet.

A kormánypárti szavazók egységesen támogatják a kormány által kezdeményezett haderőfejlesztési intézkedéseket, mindhárom fejlesztési kérdéshez 87-88 százalékos arányban viszonyulnak pozitívan, és mindössze hat-hét százaléknyian negatívan. 

Annak ellenére, hogy Dobrev Klára a múlt héten bemutatta alternatív honvédelmi programját, még a baloldali szavazók körében is népszerű intézkedés a korszerű haditechnika vásárlása (62 százalékuk támogatja) és a katonák fizetésének emelése (59 százalékos támogatottság), de még a létszámemelést illetően sem elutasítók, inkább megosztottak, miután 46-47 százalékuk támogatja és ellenzi azt.

 

 

Vidéken a budapestinél is ­markánsan erősebb a támogatottsága a honvédség fejlesztésének. A vidékiek 78 százaléka szorgalmazza a korszerű haditechnikai eszközök vásárlását, illetve a katonák fizetésének emelését, míg a létszámnövelést 72 százalék, ezzel szemben a fővárosban az utóbbi kérdésnél már csak 56 százalék az egyetértők aránya, a fizetésemelésnél 65 százalék, a korszerű haditechnika vásárlását illetően 71 százalék.

Borítókép: Az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlat (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.