Az EU elintézné, hogy mégis örökbe fogadhassanak az LMBTQ-párok

Jogi csavarral, lopakodó jogalkotás útján kényszerítené ki az Európai Unió, hogy egynemű párok is gyermekeket fogadhassanak örökbe.

Forrás: Mandiner2024. 01. 05. 12:18
LMBTQ berlin
People attend the 45th Christopher Street Day (CSD) Berlin Pride demonstration, in Berlin, Germany on July 22, 2023. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ravasznak mondható jogalkotási húzással csempészné be a melegházasságot, illetve az azonos nemű párok örökbefogadási jogát az eddig azt elutasító tagállamokba az Európai Parlament – írja a Mandiner.

A testület egy frissen, tavaly decemberben elfogadott javaslattal támogatta, hogy a szülőséget az EU teljes területén ismerjék el, függetlenül a család típusától, a gyermek születésének vagy fogantatásának módjától. 

Vagyis, ha egy uniós tagállam bárkit szülőnek ismer el, az legyen érvényes mind a 27 tagállamban, az érintett gyermekek pedig azonos jogokat élvezzenek az oktatás, az egészségügyi ellátás, a felügyeleti jog vagy akár az öröklés tekintetében.

A kiadott közlemény szerint ettől az adott nemzetek családjogában nem eszközölnének változtatást, sőt, a tagállamok elutasíthatják a szülőség elismerését is akár, ha az „összeegyeztethetetlen a közrendjükkel”. Erre azonban az EP javaslata csak egészen kivételes, egyenként megvizsgált esetekben adna lehetőséget, például nem alkalmazhatnak diszkriminációt azonos nemű szülők gyermekeivel szemben.

Hivatalosan a bürokrácia csökkentése, illetve a fenti célok megvalósítása érdekében az EP bevezetné az úgynevezett európai szülői bizonyítványt is, ami ugyan az állami dokumentumokat nem váltaná fel, de helyettük is használható lenne. Ezt az ötletet korábban az Európai Bizottság dobta be.

A közlemény idézi az előterjesztőt, a szocdem Maria-Manuel Leitao-Marque-t, aki elfogadhatatlannak nevezte a mostani állapotokat, az elfogadott indítványt pedig egy újabb lépésnek a célhoz. Ami nem más, miszerint ha valaki szülő az egyik tagállamban, az összesben is annak számítson.

Most az Európai Tanácson a sor, hogy jóváhagyja az elképzelést, amihez egyhangúság kell – Magyarország azonban ebbe aligha megy bele, akárcsak a meleg párok örökbefogadási jogát el nem ismerő tagállamok.

– Az EP és az EB tehát maximálisan támogatja az elképzelést, most a tanácson a sor, hogy mögé álljon vagy elutasítsa azt. Akárhogy is, ez a módszer újabb példája annak a lopakodó jogalkotásnak, amivel a brüsszeli testületek át akarnak nyúlni a tagállamok felett – vonták le a következtetést a cikkben.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.