Rengeteg a baleset, legyőzte Karácsony Budapestjét az ónos eső

A főpolgármester irányítása alatt megbénult a város, holott a HungaroMet már előre figyelmeztetett.

2024. 01. 17. 20:48
Ónos eső illusztrációk
Nagykanizsa, 2017. február 1. Gyalogosok az ónos esõtõl jeges járdán Nagykanizsán, a Huszti téren 2017. február 1-jén. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul érte a Karácsony Gergely által irányított fővárost a már jó előre jelzett ónos eső, ezért délutánra megbénult az amúgy is nehézkes közlekedés Budapesten. A Magyar Nemzet munkatársa az 56-os villamos II. kerületi szakaszán tapasztalt világvároshoz méltatlan állapotokat csúcsidőben, délután fél négy körül: a Kelemen László utcánál található megállóban közvetlenül a járműről leszállás után egy hölgy utas elesett a megállóban lévő jégpáncélon. A villamosvezető azonnal a segítségére sietett, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt komolyabb baj, miután a hölgy felkelt, tovább tudott menni. Egy Zuhatag sornál leszálló hölgy hangosan kért segítséget egy érte jövő másik embertől, mivel a teljesen lefagyott megállóban tyúklépéseket is alig mert tenni. 

A következő megállóban, a Nagyhídnál, egy fiatalember esett el a megálló tükörjegén. A vezető ismét kiszállt, hogy segítsen, de a férfi felállt, majd látva a lefelé vezető lépcső állapotát, inkább a villamos előtti síneken keresztül kelt át szabálytalanul a megálló másik oldalára. Feltételezhetően azért, mert félt, hogy a lefagyott lépcsőn leesik, a villamossínek közti murva pedig kevésbé csúszhatott, mint a megálló betonja.

A Heinrich István utcánál valóságos jégrevüre volt szükség ahhoz, hogy a leszálló utas a megállóból kikecmeregjen. A szintén eljegesedett korlátot fogva kellett csúszkálni a talajon az utcáig, majd következett a neheze: átjutni egy extrémen csúszós, piros rácsos fedélen és a szintén csúszós síneken, amit csak lassan lehetett abszolválni, de így is nagyon kellett egyensúlyozni ahhoz, hogy essen el a végén. Az egyetlen biztos pontot a fedett megállórész jelentette, ahová nem esett be az eső, így ott nem volt lefagyva a beton. Aki fel akart szállni az éppen érkező alacsony padlós járműre, a korlátot elengedve, szó szerint becsúszott a villamosra, a jégpályává alakult, elhanyagolt, a síkosságmentesítést hírből sem ismerő megállóból. 

A hűvösvölgyi végállomáson már jobb volt a helyzet, de a korábbi rossz tapasztalatokból kiindulva ott is sokan csak óvatos léptekkel mertek a várakozó buszok felé haladni. Végül biztonságban fel lehetett szállni a többségében Volánbusz-járművekre, mivel a buszállomás nagy része fedett, így oda nem esett be az ónos eső. Az azonban továbbra is kérdés, hogy Karácsonyék miért voltak képtelenek a síkosításmentesítést elvégezni a villamosmegállókban.

 

Rengeteg baleset

Információink szerint az autósok tapasztalatai sem jobbak: a reggeli és délelőtti órákban rendkívül veszélyesnek bizonyultak az utak, a helyzeten csak az javított később, hogy a fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, és már nem fagyott le a szemerkélő ónos eső. A magasabban fekvő budai részeken még délután és este is kritikusak voltak az állapotok, és egyes utak gyakorlatilag járhatatlanná váltak.

A kollégáink által tapasztaltakat erősítette meg az Origó is, ahol arról írtak, hogy a közterület-fenntartók sehol sem végzik el a síkosságmentesítést, ezért nagyon óvatosnak kell lenni mindenhol a fővárosban.

Lapunk megkereste a BKK-t, ahol jelezték, hogy az utak síkosságmentesítése a BKV feladata. Kérdéseinket elküldtük nekik is, de cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk választ.

Az Országos Mentőszolgálat arról számolt be, hogy

kiugróan sok esethez kérték a mentők segítségét Budapesten. 

A rosszullétek mellett magas volt a közúti balesetek és az elesésből származó sérültek száma is. Napközben a fővárosi segélyhívások száma megközelítette az ezret, éjszakára pedig további ónos eső miatt adott ki riasztást a HungaroMet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.