Sem bérlakásprogram, sem városrehabilitáció nincs Józsefvárosban

Szilágyi Demeter szerint a baloldali városvezetés még a bérlakások fenntartását sem tudja megoldani.

2024. 01. 24. 13:46
KARÁCSONY Gergely; BARANYI Krisztina
Budapest, 2021. december 15. Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a IX. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tart a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyûjtõ ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda elõtt 2021. december 15-én. Megkezdõdik az aláírásgyûjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be Karácsony Gergely fõpolgármester (a háttérben) a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bérlakásprogramra, azt lehet leginkább mondani, hogy nincs. Mondta el lapunknak Szilágyi Demeter, a józsefvárosi Fidesz önkormányzati képviselője. 

Pikóék egyik legmarkánsabb ígérete volt, a bérlakásokkal valami csodát fognak művelni. A kampányban még azt állították, hogy 1500 üres lakás van a kerületben, most már csak 7-800 üres lakás van, szerintük. Azt állították, hogy éves szinten több mint 300 bérlakást fognak felújítani, azonban ez sem sikerült.

– jelentette ki a politikus, majd hozzátette, hogy véleménye szerint a bérlakások felújítása nem kérdés, hanem az üzemszerű működés szerves része. Azonban Szilágyi Demeter szerint sokkal szembetűnőbb, hogy a balliberális városvezetés nem fordít semmilyen energiát a bérházak állagmagóvására, és a problémák elhárítására. 

Az életveszélyes helyzetek elhárítása másfél, két évbe került az önkormányzatnak. Az egyik házban egy fő villanyvezeték életveszélyes módon lóg a semmibe. Ezt a helyzetet azonban Pikóéknak másfél-két év alatt sem sikerült megoldani. Ha a valóságot és a tényleges teljesítmény szintjét nézzük, akkor kijelenthető, hogy a baloldalivárosvezetésnek értelmezhetetlen a tevékenysége az elmúlt négy évben.

– jegyezte meg az önkormányzati képviselő, aki a Magyar nemzet kérdésére válaszolva elmondta, Józsefvárosban 2019 óta a városrehabilitáció sem működik, nincsenek komplex, átgondolt városrendezési tervek végrehajtás alatt. 

Míg a korábbi városvezetés alatt több ilyen projekt is futott, addig most ilyet nem tudunk elmondani. Több mint négy év után is csak a tervezgetés, az ötletelés, és koncepció szintjén vannak ilyen tervek. Az önkormányzat legalább 50-60 millió forintot költött már a városvezetés koncepciók gyártására, de ezeknek kézzelfogható eredménye egyik esetben sincs. 

– jelentette ki Szilágyi Demeter. 

Azonban nem csak Józsefvárosban, hanem Ferencvárosban is komoly problémákat okoz, hogy a baloldali városvezetés nem áldozott pénzt és időt a városrehabilitációra, illetve a bérlakások felújítására. 

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, kudarcba fulladt a ferencvárosi bérlakásprogram, olyannyira, hogy az önkormányzat már egy bontásra ítélt házból is csak egy másik, hasonlóan életveszélyes épületbe költözteti át a lakókat, miután a Baranyi Krisztina vezette önkormányzat az elmúlt négy évben egyáltalán nem foglalkozott a kerületi bérlakások felújításával.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet kérdésére Gyurákovics Andrea, a kerületi Fidesz frakcióvezetője elmondta: a több mint harminc éve a területen zajló tömbrehabilitáció rendkívül hosszú, ciklusokon átívelő folyamat.

A tömbrehabilitáció több lábon áll: egyszer a felújításokból, a telekeladásokból, hiszen azokat az ingatlanokat, amelyek már nem menthetők, le kell bontani, a telkeket pedig értékesíteni kell. A másik fontos lépés pedig az átköltöztetés a felújított lakásokba azokból a régi bérházakból, ahol még mondjuk közös vécé van. Azonban 2019 őszén ez a folyamat olyan szempontból akadt meg, hogy a három lábból kettőt tulajdonképpen kirúgott az új városvezetés, és csak a kiköltöztetés maradt meg

– jelentette ki a politikus, majd hozzátette, hogy egy idő után, mivel nem épültek, nem lettek felújítva az elmúlt négy évben házak, elkezdett csökkenni a szabad, felújított lakások száma, ami a korábbi kétszázról mára ötvenre csökkent.

Gyurákovics Andrea szerint a kampányban Baranyi Krisztina ígéretet tett arra, hogy folytatni fogják a városrehabilitációt, azonban amint a baloldali tömb átvette a hatalmat a kerületben, megszakadt ez a folyamat, így jutottunk el oda, hogy a bontásra váró, életveszélyes épületek lakásait soron kívül felújították, és odaköltöztették az embereket.

A városvezetés az elmúlt négy évben nem nagyon csinált semmit a koronavírusra vagy a válságra hivatkozva. Mindig volt valami kifogás, hogy ne kelljen semmit tenni. A költségvetés azonban ezt nem indokolja, ugyanis idén minden idők legmagasabb bevételét láthatjuk, a számítások szerint ez 37 milliárd forint. Az előző fideszes városvezetés alatt a legmagasabb összeg 25 milliárd forint volt, és kilenc év alatt húsz ház felújítása történt meg, aminek egy része teljesen önerőből valósult meg

– jelentette ki a Fidesz helyi frakcióvezetője.

Borítókép: Baranyi Krisztina a IX. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tart (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.