„Pofára megy, ki milyen lakást kap Ferencvárosban”

A fideszes körzetfelelős szerint mostanra megdőlt az az állítás, hogy a kerületnek nincs elég üres ingatlanja.

2023. 12. 06. 13:18
KARÁCSONY Gergely; BARANYI Krisztina
Budapest, 2021. december 15. Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a IX. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tart a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyûjtõ ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda elõtt 2021. december 15-én. Megkezdõdik az aláírásgyûjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be Karácsony Gergely fõpolgármester (a háttérben) a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kudarcba fulladt a ferencvárosi bérlakásprogram, olyannyira, hogy az önkormányzat már egy bontásra ítélt házból is csak egy másik, hasonlóan életveszélyes épületbe költözteti át a lakókat, miután a Baranyi Krisztina vezette önkormányzat az elmúlt négy évben egyáltalán nem foglalkozott a kerületi bérlakások felújításával.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet kérdésére Gyurákovics Andrea, a kerületi Fidesz frakcióvezetője elmondta: a több mint harminc éve a területen zajló tömbrehabilitáció rendkívül hosszú, ciklusokon átívelő folyamat.

A tömbrehabilitáció több lábon áll: egyszer a felújításokból, a telekeladásokból, hiszen azokat az ingatlanokat, amelyek már nem menthetők, le kell bontani, a telkeket pedig értékesíteni kell. A másik fontos lépés pedig az átköltöztetés a felújított lakásokba azokból a régi bérházakból, ahol még mondjuk közös vécé van. Azonban 2019 őszén ez a folyamat olyan szempontból akadt meg, hogy a három lábból kettőt tulajdonképpen kirúgott az új városvezetés, és csak a kiköltöztetés maradt meg

– jelentette ki a politikus, majd hozzátette, hogy egy idő után, mivel nem épültek, nem lettek felújítva az elmúlt négy évben házak, elkezdett csökkenni a szabad, felújított lakások száma, ami a korábbi kétszázról mára ötvenre csökkent.

Gyurákovics Andrea szerint a kampányban Baranyi Krisztina ígéretet tett arra, hogy folytatni fogják a városrehabilitációt, azonban amint a baloldali tömb átvette a hatalmat a kerületben, megszakadt ez a folyamat, így jutottunk el oda, hogy a bontásra váró, életveszélyes épületek lakásait soron kívül felújították, és odaköltöztették az embereket.

A városvezetés az elmúlt négy évben nem nagyon csinált semmit a koronavírusra vagy a válságra hivatkozva. Mindig volt valami kifogás, hogy ne kelljen semmit tenni. A költségvetés azonban ezt nem indokolja, ugyanis idén minden idők legmagasabb bevételét láthatjuk, a számítások szerint ez 37 milliárd forint. Az előző fideszes városvezetés alatt a legmagasabb összeg 25 milliárd forint volt, és kilenc év alatt húsz ház felújítása történt meg, aminek egy része teljesen önerőből valósult meg

– jelentette ki a Fidesz helyi frakcióvezetője.

Az ügyben megkerestük Gégény Pétert, a ferencvárosi Fidesz körzetfelelősét, aki elmondta, hogy a kerület kormánypárti frakciója már jó ideje harcban áll a baloldali képviselőkkel, hogy folytassák a korábban elkezdett városrehabilitációs programot.

2019-ben az előző városvezetés összerakott egy teljes, 2019-től 2024-ig tartó átfogó városrehabilitációs programot. Ezt listával, sorszámozással, költségvetéssel, cselekvési tervvel oldották meg, és benne volt annak a 36 háznak a felújítása, amelyek jelen pillanatban is szörnyen rossz állapotban vannak

– jelentette ki Gégény Péter, majd elmondta, hogy az előző városvezetés két ciklus alatt felújított húsz házat, ezek közül pedig rengeteget teljesen kiürítettek, lebontottak, és újakat építettek a helyükre. A mostani kerületvezetés ezzel szemben négy és fél év alatt talán egy ház felújítását fogja befejezni.

Meggyőződésem szerint 2019 óta pofára megy, hogy ki milyen lakást kap a kerületben, ugyanis az a narratíva már régen megdőlt, hogy nincs több üres ingatlanja a városvezetésnek, mert látjuk, hogy van

– jelentette ki Gégény Péter, majd megjegyezte, hogy az elmúlt négy és fél évben a látványberuházásokon és a jól kommunikálható, könnyű kis beruházásokon vagy fejlesztéseken kívül az önkormányzat nem vágott bele vagy folytatta azokat a nagyobb projekteket, amelybe rengeteg energiát kellett volna fektetni. Elmondása szerint amiben rengeteg munka és feladat lenne, azzal a helyi baloldal nem szeret sokat foglalkozni.

 

Borítókép: Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.