Berágtak a DK-s polgármester konzultációja miatt a Római-parton élők

Adatvédelmi biztoshoz fordultak a Római-parton élők, mert szerintük az óbudai önkormányzat által indított „konzultációs” adatlap nem szolgál más célt, mint a júniusi választások kimenetelének előzetes, titkos felmérését.

Forrás: Metropol2024. 02. 08. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakossági konzultációs ívvel vezeti félre Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere a kerületieket a Római-parton élők szerint, a küldeményekkel vélhetően nemcsak felmérést végez népszerűségéről a közelgő választás előtt, de a feltett kérdésekkel légből kapott módon rágalmaz is – írja a Metropol.

Óbuda önkormányzata kérdőívén a Római-parti Plázs esetében arról informálja az embereket, hogy „az önkormányzat biztonságosan működteti a strandot, de ellenfele vélhetően ingatlanbefektetői érdekek miatt támadja”. Majd felteszik a kérdést: „Egyetért-e azzal, hogy továbbra is működhessen a Duna-parti strand?” 

Azt már nem említették, hogy a plázs felett Dunába ömlő hígított fekália miatt a Fővárosi Csatornázási Művek adatai szerint csak tavaly 15 alkalommal került szennyvíz a Dunába ezen a részen, ráadásul az önkormányzat korábban erről nem tájékoztatta a fürdőzőket és sportolókat.

Kissék az árvízvédelmi gát ügyét is bedobták, félrevezetően felvillantva, hogy „óriási környezetrombolást okozna”, ha a part mentén építenék meg a védművet. Ezek után azt kérdezik: „Egyetért-e azzal, hogy a Római-part érintetlen maradjon, ne ott épüljön a gát?”

Kimaradt a tájékoztatásból, hogy a tervezett megoldás méregdrága, és kétezer embert nem is védene a rendszeresen áradó Dunával szemben. Arról sem esik szó, hogy a nyomvonal konzerválja, hogy a part szinte évente víz alá kerüljön, emiatt a sétány tovább pusztul, és továbbra is ki lesz téve az árvizek okozta fertőzésveszélynek.

 

Úgy tűnik, mégsem anonim a kérdőív

– Három darab kérdőívet találtunk a borítékban. A megadott címünkön valóban hárman vagyunk bejelentve – mutatott rá Búzás Győző helyi lakó. – A szövegben azt írta a polgármester, hogy: „A szavazás teljesen anonim, a levél alján található kilencjegyű egyedi azonosítóval történik – semmilyen személyes adatot nem kezelünk, nem tárolunk.”

– A problémánk az, hogy a „konzultációs” adatlapon több egyedi azonosító számsor is található, amelyekből egyértelműen kiderülhet – ha személy szerint pontosan nem is – a lakcímre bejelentett családok, közösségek válasza. Ezért mi azt feltételezzük, hogy ez a „konzultációs” adatlap nem szolgál más célt, mint a nyári választások kimenetelének előzetes burkolt felmérését. A megadott kérdések külön-külön is felháborítók, megtévesztők. Nem adtak, adnak semminemű korrekt információt a valódi tényekről, így véleményünk szerint – a valódi ismeretanyag hiányában – nem is lehet korrekt választ adni – hangsúlyozta az Egyesület a Római-partért elnöke. A konzultációs kérdőívek miatt

az adatvédelmi biztoshoz fordultak, hogy kivizsgálja az adatok kezelésének, gyűjtésének, felhasználásának kérdését.

Abban is állásfoglalást várnak az ombudsmantól, hogy a feltett kérdéseket egyáltalán ezen formájukban így fel lehet-e tenni.

Borítókép: Árvíz a Dunán (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.