Rágalmakkal terel a DK-s polgármester a fürdőzőkre engedett szennyvíz ügyében

Kiss László (DK) óbudai polgármester ahelyett, hogy válaszolna arra a képviselői kérdésre, hogy miért nem figyelmeztette a Római-parti fürdőzőket arról, hogy esőzések után szennyvíz kerül a Dunába a Békásmegyeri Szivattyútelepről, inkább a vádaskodást választotta. Kiss azzal rágalmazta meg a helyi jobboldalt, hogy a strandot haszonszerzés céljából el akarják lehetetleníteni. Miközben az ingyenes fürdőhely kialakítása a kormánypárt ötlete volt, ám letettek róla a sorozatos szennyezések miatt. Ellenben a baloldal a tények tudatában megnyitotta a strandot.

2023. 11. 23. 16:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt, hogy idén nyáron is hígított szennyvizet engedtek a Dunába és azt, hogy erről Kiss László DK-s polgármester minden alkalommal tudott, nem én, nem az Óbudai Fidesz, még csak nem is valamely kormányzati szerv, hanem a Karácsony Gergely főpolgármester vezetése alá tartozó Fővárosi Csatornázási Művek hozta nyilvánosságra – reagált lapunknak Gyepes Ádám fideszes önkormányzati képviselő. 

A helyi kormánypárti politikus arra a méltatlan felvetésre reagált, hogy a Fidesz azért támadja a római-parti strandot, mert hátterében minden bizonnyal annak ellehetetlenítése és a Római-part más irányú hasznosítása áll. 

Az Óbuda Index impresszum nélküli baloldali weboldal azt fejtegeti, hogy a jövő évi önkormányzati választás egyik legszörnyűbb következménye és legnagyobb tétje az lesz: fideszes győzelem esetén ismét profitorientált ingatlanfejlesztésekre kerülne sor Óbuda-Békásmegyeren. Szerintük ennek a Római-part is áldozatul esne. Az Óbudai Fidesz nem érti, hogy a DK-s városvezetés hogyan jutott erre a következtetésre az emberek biztonságát érintő kérdésben. Gyepes Ádám önkormányzati képviselőként úgy érezte, kötelessége rákérdezni a strand vízének eseti szennyeződésére a képviselő-testület ülésein.

– Egy egyszerű eldöntendő kérdést tettem fel a polgármesternek több alkalommal: tájékoztatta az óbudaiakat a beengedésekről, igen, vagy nem? Válasz helyett Kiss László a vádaskodást választotta. Mi azt szeretnénk, hogy a strandolók biztonságban fürödhessenek a római-parti plázson – tisztázta az ügyet a fideszes képviselő, aki azt is hozzátette: 

nem szeretné a nemzeti oldal eladni befektetőknek a római-parti strandot. 

Kiss Lászlóék vádja azért ellentmondásos, mert a baloldal egy építkezést sem állított le a területen, sőt, egyre gyorsabban nőnek ki az ingatlanmonstrumok. A Római-part kiárusítása pedig Demszky Gábor húszéves főpolgármesteri regnálása alatt zajlott le. Gyepes Ádám szerint amellett se lehet elmenni, hogy a Római-part közterületi részei lepusztultabbak és elhanyagoltabbak mint valaha.

A Magyar Nemzet beszámolt arról: nyilvánosságra kerültek a Fővárosi Csatornázási Művek új adatai, amelyek alapján a teljes nyári időszakban – június 1. és szeptember 3. között – összesen 23 alkalommal engedtek hígított szennyvizet a Dunába a Római-parton. 

Ebből tizenegyszer strandszezonban, egyenesen a Római-part mellett csorgott le a szennyezett víz. Kiss László baloldali polgármester erről nem adott tájékoztatást a lakóknak, ami büntetőjogi kérdéseket is felvethet. 

A 23 kiengedésből tizenöt történt a békásmegyeri szivattyútelepről, ami egyenesen a Római-part mellett csorog lefelé a folyón. Ebből tizenegy alkalommal strandszezonban történt, amikor nyitva tartott a Római-parti Plázs szabadstrand. Gyepes Ádám akkor úgy fogalmazott: legalább annyit kellett volna megtennie az önkormányzatnak, hogy őszintén beszél a szennyeződésről, és az emberek saját belátásukra bízza, hogy akarnak-e szennyezett vízben fürdeni vagy sportolni, vagy sem. 

Ami érdekes, hogy az augusztus első hetében bekövetkezett nagy esőzésnek után, Kiss László polgármester magát a szabadstrandot is bezáratta arra hivatkozva, hogy magas a Duna vízállása, és lecsökkent a föveny mérete. Ez egybevág azzal, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek közlése szerint augusztus 1-jén, 3-án, 4-én és 8-án az esőzések miatt sorra engedték a Dunába a fekáliával szennyezett vizet. Az önkormányzat erről nem adott tájékoztatást a fürdőzőknek, néhány napos lezárás után újra megnyitották a strandot.


A fideszes képviselő a római-parti strand ügyében arra is felhívta a figyelmet, hogy a fürdési lehetőséget nem támadták sohasem, hiszen maga az ötlet fideszes javaslat volt. 

Még 2018-ban ők kezdték meg annak feltérképezését, hogy a népszerű dunai fürdőhelyekhez hasonlóan, hogyan lehetne szabadstrandot megvalósítani a Rómain. 

Egyeztetések folytak a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatósággal, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek akkori vezérigazgató-helyettesével. Épp ezért született meg a döntés arról, hogy mindaddig nem lehet felelősséggel strandot létrehozni a Duna ezen szakaszán, amíg az FCSM óbudai telepeinek, de különösen a Békásmegyeri Szivattyútelepnek a tárolókapacitása nem megfelelő.

Borítókép: Kiss László polgármester (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.