Gyomorforgató óbudai titkok: csak nyáron huszonháromszor engedtek fekáliát a Dunába, de a polgármester nem szólt a lakóknak

Nyilvánosságra kerültek a Fővárosi Csatornázási Művek új adatai, amelyek alapján a teljes nyári időszakban – június 1. és szeptember 3. között – összesen 23 alkalommal engedtek hígított szennyvizet a Dunába a Római-parton. Ebből tizenegyszer strandszezonban, egyenesen a Római-part mellett csorgott le a szennyezett víz. Kiss László baloldali polgármester erről nem adott tájékoztatást a lakóknak, ami büntetőjogi kérdéseket is felvethet.

Forrás: Metropol2023. 10. 17. 13:13
A Fővárosi Csatornázási Művektől a Metropol megtudta, hogy közös vezeték szolgál a szenny- és a csapadékvizek elvezetésére, ezért csapadékos időben a szennyvíz záporvízzel keveredik. Nagyobb záporok esetén a többletvizet a békásmegyeri telep a Dunába szivattyúzza. Csapadékmentes időben semmilyen szennyeződés nem kerül a Dunába – Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem figyelmeztette a lakókat, a Római-parti strandolókat és vízen sportolókat Kiss László (DK) polgármester miután a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 23 alkalommal engedett szennyvizet a Dunába – mondta el lapunknak Gyepes Ádám fideszes önkormányzati képviselő.

 A 23 kiengedésből tizenöt történt a békásmegyeri szivattyútelepről, ami egyenesen a Római-part mellett csorog lefelé a folyón. Ebből tizenegy alkalommal strandszezonban történt, amikor nyitva tartott a Római-parti Plázs szabadstrand. Az óbudai önkormányzat egyszer sem értesítette a Római-part látogatóit, hogy óvatosságra intse őket abban az időszakban.

Gyepes Ádám szerint legalább annyit kellett volna megtennie az önkormányzatnak, hogy őszintén beszél a szennyeződésről, és az emberek saját belátásukra bízza, hogy akarnak-e szennyezett vízben fürdeni vagy sportolni, vagy sem. Ami érdekes, hogy az augusztus első hetében bekövetkezett nagy esőzésnek után, Kiss László (DK) polgármester magát a szabadstrandot is bezáratta arra hivatkozva, hogy magas a Duna vízállása, és lecsökkent a föveny mérete. Ez egybevág azzal, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek közlése szerint augusztus 1-jén, 3-án, 4-én és 8-án az esőzések miatt sorra engedték a Dunába a fekáliával szennyezett vizet. Az önkormányzat erről nem adott tájékoztatást a fürdőzőknek, néhány napos lezárás után újra megnyitották a strandot. 

Az Óbudai Hírek online helyi lap azt valószínűsítette: az E. coli baktérium mennyisége volt olyan magas a sorozatos szennyvízleeresztések után a Dunának ezen a szakaszán, hogy jobbnak látták bezárni az önkormányzat által fenntartott strandot.

– Az óbudai képviselő-testület legutóbbi ülésén kérdéssel kérdéssel fordultam a DK-s Kiss Lászlóhoz, kértem, hogy adjon magyarázatot, hogy miért titkolta el a számára nyilvánvaló adatokat az óbudaiak elől és miért veszélyeztette ezáltal az egészségüket. Nem kaptam választ, az új, augusztusi adatok láttán újra fel fogom tenni a polgármesternek a kérdést. Az eset büntetőjogi kérdéseket is felvet – mondta megkeresésünkre Gyepes Ádám fideszes önkormányzati képviselő, miután a Fővárosi Csatornázási Művek kiadta az augusztusi kiengedések listáját is. Megjegyzendő: a Római-partot a Békásmegyeri Szivattyútelep kiengedései érintik, azok közül is a partvonali kivezetésekben érintett esetek.

Mint ismert: a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) minden kiadósabb esőzés után a túlfolyás megakadályozása érdekében a Dunába üríti a szennyvíztárolókat. Óbudán két szivattyútelepről engednek ki ilyenkor hígított szennyvizet, a Pók utcai és a békásmegyeri szivattyútelepről. Mindkét telep közvetlen kiengedési pontja a Római-parton található. A három éve megnyitott dunai strand esőzések után fekáliás vízzel szennyeződik, mert a fő problémát jelentő békásmegyeri szivattyútelep nem tudja máshová üríteni a szenny­víztárolóit. Ez a gyakorlat idén sem volt másként. A fiatalok körében népszerű Római-parti Plázs június 30. és augusztus 20. között tart nyitva, és dokumentummal igazolható, hogy ebben az időszakban tizenegy alkalommal engedték ki a szennyvizet a Dunába. 

Erről az FCSM minden ürítés előtt értesíti az Óbudai Önkormányzatot, így nem történhet meg az, hogy a helyhatóság ne tudna azonnal intézkedni a strandolók egészségügyi biztonsága érdekében.

Miután a Magyar Nemzet birtokába került a nyár eleji adatokat tartalmazó dokumentum, lapunk megkereste az ügyben a III. kerületi önkormányzatot. A helyhatóság válaszában leszögezte: a Római-parti Plázst Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a szükséges engedélyek birtokában, az előírások szerinti vízminőség-ellenőrzések mellett és minden biztonsági intézkedés betartásával üzemeltette. Szerintük nem igaz, hogy bizonyos napokon szennyvíz került a Dunába a nyár folyamán.

A fővárosi Fidesz az üggyel kapcsolatban feltette a kérdést: a dollárbaloldal szerint rendben van, hogy a gondtalanul fürdőzőket senki nem értesítette arról, hogy szennyvízzel árasztották el a Római-part strandját?

– Kiss László szándékosan titkolta el a most nyilvánosságra került adatokat, sőt mindezek tudatában az önkormányzat közpénzből fenntartott hivatalos felületein még biztatta is a lakosokat a fürdőzésre, nem törődve a kisgyermekek, a szüleik vagy az idősek egészségével! Gyurcsány polgármestere lelkiismeret nélkül árulta el korábbi pártját, az MSZP-t, azóta pedig minden adódó alkalommal ugyanezt tette a III. kerület polgáraival is – tették hozzá.

Borítókép: A portál a Fővárosi Csatornázási Művektől megtudta, hogy a szenny- és a csapadékvizek elvezetésére közös vezeték szolgál, ezért csapadékos időben a szennyvíz záporvízzel keveredik. Nagyobb záporok esetén a többletvizet a békásmegyeri telep a Dunába szivattyúzza (Fotó: Metropol/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.