Gripenek gyakorlatoztak Eger felett, a helyiek csak egy nagy robbanást hallottak

Először nem tudták beazonosítani, hogy mi okozhatta a Heves vármegyeszerte hallható robbanást.

2024. 02. 29. 21:52
null
Litvánia, 2022. szeptember 21. A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülõgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét. MTI/Ujvári Sándor Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes, robbanásszerű hangot lehetett hallani csütörtökön kora délután Heves vármegye több településén – számolt be róla ma délután a Heves vármegyei hírportál (Heol.hu). Az olvasói visszajelzésekre támaszkodva a helyi portál megírta, hogy Hevesen, Dormándon, Besenyőtelken, Kiskörén, Pélyen, Tiszanánán, Recsken, Füzesabonyban, és szinte a vármegye összes településén lehetett hallani a robbanást, de a hang forrását beazonosítani senki nem tudta. A Heol.hu azt is megtudta, hogy a Piszkés-tetői Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium bemérte a hang forrását, amelyet a Hortobágy térségében jelölt meg. 

Estére laptársunkhoz befutott a Magyar Honvédség válasza, melyben azt írták, hogy Gripenek gyakorlatoztak a térségben, ez okozhatta a hangrobbanást is. „A Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódóan, valamint a képesség fenntartás érdekében rendszeresen kiképzési repüléseket hajt végre a repülőtér közvetlen környezetében és az ország különböző légterében. Ezek természetesen néha nagyobb hanghatással járnak, de az előírt magasság- és sebességkorlátokat, mint minden más törvényi rendelkezést, maradéktalanul betartunk. Az említett Eger és környéke feletti légtérben található az egyik gyakorlólégtere a magyar vadászgépeknek” – rántotta le a leplet a titokról a honvédség. 

Konkretizálták is az esetet: 

A mai nap folyamán a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat, JAS–39 Gripenekkel gyakorló (Tango) riasztási feladatot hajtott végre e fölött a terület felett.

„A végrehajtás során számos kötelező repülési feladatot kell végrehajtani a pilótáknak a vadászgéppel, melyek során a hangsebesség átlépése 12 000 méteren, illetőleg afölött történik a szabályoknak megfelelően. Ettől függetlenül a légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma leérhet a föld felszínéig és okozhatja az említett jelenséget (hanghatás, vibráció). A Magyar Honvédség lehetőség szerint mindent elkövet a lakosság zajterhelésének csökkentése érdekében” – tájékoztattak válaszukban. 

Borítókép: A Magyar Honvédség JAS–39 Gripen típusú vadászrepülőgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.