Háromezer gólyapár fészkelhet idén az áramszolgáltató oszlopain + videó

A gólyák idén extrém korán érkezhetnek a telelőterületeikről Magyarországra, a szakemberek pedig gőzerővel készülnek a madárhadak fogadására. A vonulásukat követő őszi és téli hónapokban tud az E.ON a madarak zavarása nélkül beavatkozni a hátrahagyott fészkek környékén, ezért erre az időszakra esik a legtöbb madárbarát hálózati átalakítás. Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

Forrás: Prim hírek, Youtube2024. 02. 24. 16:04
gólya, gólyák
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gólyák biztonságos költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segíti az energiacég – közölte a Prim hírek az E.ON Hungária videója nyomán.

Az idei szezonban több mint száz ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében. A viharban megsérült vagy leomlott fészkeket lebontják, és megerősítve építik újjá. Az E.ON által biztosított fészektartókra a nemzeti parkok természetőrei hajlékony vesszőből font fészekalapot erősítenek, hogy vonzó legyen a fészek a madaraknak.

A gólyák előszeretettel építik akár egy méternél is magasabbra fészkeiket, melyek súlya elérheti a több mázsát. Ez veszélyt jelent a madarakra és az áramhálózatra egyaránt.

A természetvédelmi szakemberek ilyenkor az E.ON segítségével úgynevezett fészekkikönnyítést végeznek, hogy a madarak biztonságosabban fészkelhessenek és az áramellátást se veszélyeztessék. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az E.ON dunántúli és Pest megyei áramhálózati oszlopain – írták.

 

A gólyákat a szemét sem riasztja el, sőt!

A nagyvárosok környéki szemétlerakókat előszeretettel látogatják a gólyák táplálék reményében. Tavaly a kaposvári és a Nagykanizsa melletti hulladéklerakó oszlopait szigetelte az E.ON, idén pedig Pest megyében végez földkábelesítést. A pusztazámori szemétlerakó környékén akár 15-20 gólyapár is fészkel, a föld alá vitt kábelek miatt mostantól biztonságosabbá válik számukra a költés.  

A madárbarát hálózati munkák egész évben folyamatosak. Kiemelten kezeli a cég a nemzeti parkok, madárvédelmi szakemberek irányadó javaslatait, és támogatást nyújt minden olyan esetben, amikor azonnali beavatkozásra van szükség:

 például a viharban megrongálódott gólyafészkekkel, gólyamentéssel kapcsolatban.

 Az idei gólya- és sólyomfiókák gyűrűzésében való segítségnyújtást a madárvédelmi szakemberekkel egyeztetve júniusra ütemezte a cég – közölték a videóban.

 

Elképesztő kiadásokkal jár a madárvédelem

A 2023–24-es szezon madárvédelmet szolgáló fejlesztései az E.ON Hungária-csoport területén több száz millió forintos költséggel járnak, melyet az energiacég finanszíroz – közölték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.