Lánchíd-botrány: Karácsony beismerte, amit eddig tagadott + videó

A főpolgármester most sem igazította nyilatkozatát maradéktalanul az eddig napvilágot látott információkhoz.

2024. 02. 08. 16:13
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; CSOHÁNY András
Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfõjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszólta magát a főpolgármester, amikor a Magyar Nemzet azt kérdezte tőle, honnan tud a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a sajtóban számlagyáros ügyvédként elhíresült Vig Mór közötti pénzmozgások körülményeiről. Karácsony Gergely először arról beszélt, a Hír TV oldalán olvasta, hogy mikor történtek az utalások. Ezt követően aztán beismerte, hogy az idő alatt, amikor Vig Mór cégének számlájára több részletben 1,4 milliárd forint érkezhetett az A-Híd Zrt.-től, egy ideje már szerződésben állt az önkormányzat és a hídépítő cég. 

Ebben az időtartamban a fővárosi önkormányzatnak csak nagyon rövid ideig volt az A-Híddal szerződése 

– fogalmazott Karácsony.

 

A főpolgármester nyilatkozata kapcsán két mozzanatot mindenképpen ki kell emelni. Egyrészt, hogy Karácsony január végén még azt állította a köztévének Brüsszelben: „Ha valaki megnézi a számokat meg az időpontokat, akkor kiderül, hogy az utalások akkor történtek, amikor még le sem zártuk, meg sem kötöttük a szerződést.” 

Vagyis a főpolgármester ma már elismerte, amit korábban tagadott, azaz hogy van időbeli egybeesés. Persze ezt nehéz is lenne tagadni. 

Nemrégiben az Atv.hu számolt be ugyanis arról, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között utalhatta át az A-Híd Zrt. a szóban forgó 1,4 milliárd forintot Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből aztán – továbbutalások után – 900 milliót végül felvettek készpénzben. Ehhez képest a Lánchíd felújítására megkötött új szerződést 2021 januárjában jelentette be a főváros. Tehát szinte pontosan akkor, amikor megindulhattak az említett utalások.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.