Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Lánchíd-botrány: Miként láthat bele Karácsony az A-Híd Zrt. pénzügyeibe?

Karácsony Gergely ismét tagad, szerinte nincs botrány, semmit nem kell vizsgálni, szó sincs korrupciógyanúról a Lánchíd felújítása kapcsán. A főpolgármester olyan érvvel igyekezett hitelesíteni a magyarázkodását, ami tényszerűen nem igaz, ráadásul további kérdéseket vet fel. Nézzük a részleteket!

2024. 01. 25. 14:53
CSS_20230804-40
20230804 Budapest Átadták a megújult Lánchidat. Fotó: Csudai Sándor (CSS) Origo képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig megszokott stratégiát követi Karácsony Gergely, aki a Lánchíd felújítását övező korrupciógyanú kapcsán ismét tagad, mellébeszél és nem ad érdemi válaszokat lényeges kérdésekre.

Nem tudok botrányról a Lánchíddal kapcsolatban 

– reagált az M1 híradó brüsszeli tudósítójának kérdésére kedden a belga fővárosban tartózkodó főpolgármester. 

Majd a riporter felvetésére, hogy mégis csak eltűnt másfél milliárd forint közpénz, ami a fővárosi önkormányzaté, Karácsony azt mondta: „ez az ön állítása, ami egy teljesen valótlan állítás.” Ezt követően arra is kitért, hogy nem támogatja a kezdeményezést, miszerint az ügyben állítsanak fel vizsgálóbizottságot, mert „nincs mit vizsgálni.” 

– Ha valaki megnézi a számokat meg az időpontokat, akkor kiderül, hogy az utalások akkor történtek, amikor még le sem zártuk, meg sem kötöttük a szerződést. Tehát, és az A-Híd pedig cáfolta ezeket a feltételezéseket, úgyhogy én azt gondolom, hogy a téma ilyen szempontból le van zárva. Nyilván kampány van és kampányban mindeki azt hazudik, amit akar – jelentette ki Karácsony.

Az utóbbi napokban nyilvánosságra került információk azonban cáfolhatják a főpolgármester magyarázkodását. 

Sőt, egyre erősítik azt a képet, hogy a Lánchíd felújítása nemcsak az időbeli késedelem, a csökkentett tartalom és az önkényesen eldöntött új közlekedési rend miatt nevezhető botrányosnak, hanem nagy összegű közpénz magánzsebekbe vándorlásának a gyanúját is felveti.

Az adóhatóság az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére, Vig Mór számlagyáros botrányában folytatott nyomozás során tavaly novemberben házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is, ahol dokumentumokat foglalt le. A napokban arról is beszámolt a sajtó, hogy két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az Atv.hu úgy értesült: a gyanú szerint a továbbutalások jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amikor az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

De honnan ismerheti a valóságot Karácsony a pénzutalásokról?

Karácsony Gergely fentebb idézett brüsszeli nyilatkozata alapján két lehetséges következtetésre juthatunk. A főpolgármester vagy hazudott, vagy olyan információknak is birtokában van, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Az első esetben Karácsony nyilatkozata tényszerűen nem állja meg a helyét, ugyanis a Lánchíd felújítására megkötött új szerződést 2021 januárjában jelentette a be a főváros, az A-Híd Zrt. viszont – az Atv.hu információi szerint – egészen 2022 júliusáig utalt pénzt Vig Mór cégének. Mindez pedig azt jelenti, hogy Karácsony állításával ellentétben, az utalások – legalább részben – éppen abban az időszakban történtek, amikor az A-Híd kézhez kapta a Karácsonyék által hatvanszorosára emelt, közel ötmilliárdos előleget, és a Lánchíd felújítását végezte. 

Amennyiben nem így történt, rögtön adódik egy másik érdekes kérdés: Karácsony vajon honnan tudja, hogy pontosan mikor történtek pénzmozgások az A-Híd és Vig Mór Sunstrike Hungary Kft.-je között? Tudomásunk szerint a főpolgármester nem érdekelt egyik nevezett vállalkozásban sem.

Sokismeretlenes egyenlet

Visszatérve a nyomozati cselekményekre, a NAV vizsgálata arra is kitér, hogy érkeztek-e utalások Vig Mór ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022 januárjában vesztegetés elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból.

Ha igen, ez ügyvédi forrásunk szerint több kérdést is felvet. 

  1. Egyrészt Vignek meg kellett volna szüntetnie a számláját azután, hogy törölték a nyilvántartásból, 
  2. másrészt az ügyvédi letéti számlára pontosan meghatározott célból érkeznek pénzek, amelyeket egy ideig ügyvédre bíznak. 

Amennyiben Vig esetében ez nem így történt, ráadásul az oda érkező összegeket a jogász öncélúan felvette, az felvetheti a sikkasztás gyanúját. Megjegyzendő, ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára is indokolatlanul érkeztek az A-Híd pénzei, az is minősülhet sikkasztásnak.

A botrány még az ellenzéki pártoknál is kiverhette a biztosítékot, hiszen Brenner Koloman vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával kapcsolatos korrupciógyanú miatt, bár Karácsony fenti nyilatkozatát tekintve, nem lehet vérmes reményeket fűzni hozzá. 

Így rúgta fel az előző pályázatot Karácsony 

Az egyre szövevényesebb ügyet érdemes szétszálazni, ezért az alábbiakban azt is felidézzük, mi történt a Lánchíd felújítása körül 2019 októbere után, amikor a baloldal Karácsony Gergellyel az élen átvette Budapest irányítását.

Emlékezetes, hogy a fővárosi vezetés első döntéseinek egyikével felrúgta a korábban, Tarlós István főpolgármester idején már célegyenesbe került pályázatot, és új közbeszerzési eljárást írt ki a Lánchíd felújítására. 

Amint arról a sajtó annak idején  beszámolt, Tarlós vezetése alatt a beruházás kijött volna bruttó 21,8 milliárd forintból, Karácsonynál azonban az összeg bruttó 26,75 milliárdra nőtt. 

A Mandiner egy 2021. januári cikkében részletesen foglalkozott a projekttel. Ebben emlékeztetnek arra is, hogy a tenderen befutó A-Híd Zrt. közel hatvanszor akkora előleget kapott a Lánchíd felújításakor, mint amekkorát Tarlós István idején adott volna az önkormányzat, miközben a vállalkozót terhelő késedelmi kötbért a felére visszanyesték.
Az üggyel kapcsolatban Karácsony Gergely az Inforádió Aréna című műsorában szólalt meg először az új pályázati feltételek nyilvánosságra kerülése után. 

A számok makacs dolgok

„Kezdjük azzal, hogy a Lánchíd felújítása nyolcmilliárd forinttal olcsóbb lesz, mint az előző városvezetés által kiírt közbeszerzés. Természetesen egy valamelyest csökkentett műszaki tartalommal, de én azt gondolom, hogy aki egész pontosan ki tudja számolni, hogy a Lánchídhoz kapcsolódó villamosalagút felújításának az elhagyása az egész pontosan milyen, hogyan számítódhat be egy egységesen kiírt közbeszerzésbe, az… hát legalábbis én nem vállalkoznék erre a feladatra” – nyilatkozta a főpolgármester.

Budapest első embere tehát már akkor sem mondott igazat, matematikailag ugyanis nagyon könnyen levezethető, hogy a költségekkel kapcsolatban kirobbant Lánchíd-vitában kinek van igaza.

A még Tarlós István által kiírt tenderre beérkező ajánlat végösszege bruttó 35 milliárd forintra rúgott, amiről a Telex közölt korábban a fővárosi önkormányzattól megszerzett táblázatot. Ugyanakkor ebben a bruttó 35 milliárdban nem csupán a Lánchíd felújítása lett volna benne, hanem a Clark Ádám tér és a Széchenyi téri villamos-aluljáró 13,5 milliárdos felújítása is. Ez utóbbi két projektelemet azonban Karácsonyék leválasztották a Lánchíd felújításáról, így nyilván úgy célszerű összehasonlítani a Tarlós-féle közbeszerzésre érkezett ajánlatot a Karácsony-féle ajánlattal, hogy a Clark Ádám tér és a Széchenyi téri villamos-aluljáró 13,5 milliárdos felújítását levonjuk. Így, ahogy a táblázat is mutatja, a Lánchíd felújítása az első közbeszerzési eljárásban befutott ajánlatok alapján megvalósulhatott volna bruttó 21,8 milliárd forintból is.

Ezt a 21,8 milliárdot kell összevetni a Karácsonyék által elfogadott 26,75 millárd forintos A-Híd ajánlattal. A különbség 4,95 millárd forint. Tehát csaknem 5 milliárd forinttal drágábban, kiüresített tartalommal és jelentős időbeli csúszással valósult meg a Lánchíd felújítása.

Csaknem hatvanszoros előleg, felére csökkentett késedelmi kötbér

Az új pályázat további furcsasága volt, hogy majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Az idézett interjú egy másik pontján erre is rákérdeztek Karácsonynál, aki szokásához híven mellébeszélt, kijelentette, hogy alantas vádaskodás korrupciós kockázatot emlegetni, és inkább örüljünk, hogy megvalósul a beruházás: „Nézze, erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani. Egy olyan közbeszerzési folyamaton vagyunk túl, amelyet a lehető leggyorsabban akartunk lebonyolítani és én azt gondolom, hogy a Lánchíd, amelynek az előző felújítása harminc éve volt és kilenc éve nem történt semmi, én örülök annak, hogy ez a folyamat elindult. […] Én azt gondolom, hogy örüljünk annak, hogy végre nemcsak beszélünk a felújításról, hanem ez meg is fog valósulni. Ami pedig a túlárazást, meg a korrupciós kockázatokat illeti, ezek olyan alantas vádak, olyan mély színvonalon vannak, hogy én odáig nem szeretnék leereszkedni.”

Azt, hogy a korrupciós kockázat mégsem csupán „alantas vádnak” látszik, a Vig Mór ellen zajló nyomozás kapcsán nyilvánosságra került információk is alátámasztják. Számos kérdés még nyitott, például az, hogy milyen üzleti kapcsolata volt a számlagyár-botrányba belebukott exügyvédnek a Lánchíd felújítását végző céggel, valamint az is, hogy a Vig Mórnál landolt közel másfél milliárd forint összefüggésben áll-e a beruházás jelentős drágulásával.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd átadásán (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.