Már a NAV is vizsgálja a dollárbaloldal legújabb botrányát

Az országgyűlési választások előtt több milliárd forintnyi, magyar ellenzékhez került amerikai dollárok miatt indult nyomozásban vizsgálják ki Korányi Dávidék legújabb botrányát is – értesült a Magyar Nemzet. A Karácsony Gergely volt főtanácsadója által vezetett Action for Democracy prominensei ugyanis elismerték, hogy valóban Soros György támogathatta a baloldal 2022-es választási kampányát.

2024. 02. 20. 14:20
Korányi Dávid; Bajnai Gordon
Washington, 2009. december 4. Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (b) sétál a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar baloldalnak juttatott amerikai pénzek ügyében indított nyomozásában vizsgálják a guruló dollárok legújabb botrányát – derült ki a lapunk birtokában lévő hatósági határozatból.

Emlékezetes, nemrég nyilvánosságra került videókon az Action for Democracyhoz (A4D) köthető személyek ismerték el, hogy Soros György finanszírozhatta többek között a magyarországi baloldal választási kampányát. Az X felületén megjelent felvételeken olyan, a spekulánshoz közel álló emberek mesélnek gyanútlanul, mint Kati Marton, Wesley Clark tábornok vagy éppen Korányi Dávid, az Action for Democracy igazgatója, aki korábban Karácsony Gergely főtanácsadója volt. 

„Nem vagyunk szégyenlősök”

Utóbbi – egyebek közt – a baloldali kampányfinanszírozás nemzetközi technikáiról rántotta le a leplet:

Valójában nem vagyunk szégyenlősök, amikor tekintélyelvű vezetőket és irányzatokat kell bírálni, mint például Bolsonarót, Orbánt Magyarországon vagy Kaczynskit Lengyelországban. Valójában elég bátran kritizálunk, és támogatjuk a helyi szervezeteket, tehát azokat a civil szervezeteket, amelyek nagyon gyakran meglehetősen kritikusak ezekkel a kormányzati szereplőkkel.

Amikor Karácsony Gergely volt főtanácsadójának felteszik a kérdést, hogy „Támogatnák az ellenzéket? Ez az ötlet?”, felfedi az eljárásmódjuk titkait. Úgy fogalmaz, hogy „Nos, ezt soha nem mondjuk ki. Nem fogjuk… Nem ezt mondjuk. Nem hirdetjük. Ezek a szervezetek, tekintettel az általuk vallott értékekre és azokra az értékekre, amelyeket támogatnak, úgy tűnik, eléggé nyilvánvaló, hogy végül is – és ez csak egy megalapozott sejtés – az ellenzék kezére játszanak, igen.”

Márki-Zay buktatta le a dollárbaloldalt

A dollárbaloldal botránya 2022 augusztusában robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében arról számolt be, hogy még 2022. június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Márki-Zay elárulta, hogy a Korányi Dávid által fémjelzett Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől.

Az első hírek még arról szóltak, hogy több mint 1,8 milliárd forintnyi dollár a Korányi Dávid vezette szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz. Mivel az amerikai pénzek miatt sérülhetett az ország szuverenitása, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálódik. 

Bajnai Gordonig érhetnek a szálak

Később nyilvánosságra hozták a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Abból kiderült: az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem egymilliárd forintot kapott többek között az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója.

A legnagyobb szeletet egyébként a Bajnai Gordonékhoz köthető DatAdat nevű cég hasította ki magának, amelyhez szintén milliárdos összeg érkezett részben a magyar címzettektől, részben közvetlenül a tengerentúlról. 

Azóta újabb, a minősítés alól feloldott titkosszolgálati dokumentum került napvilágra, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy, hanem két nagy külföldi támogató szervezete van a dollárbaloldalnak: az amerikai Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is csaknem egymilliárd forintot utalt. A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak kezdetétől, 2021 szeptembere és 2022 februárja között zajlottak öt részletben.

Juthatott Karácsonyéknak is a külföldi pénzből

A magyar ellenzékhez guruló dollárok elérték a négymilliárd forintot, amelyből juthatott a 99 Mozgalomnak is. Ne feledjük: a Karácsony Gergelyhez köthető és az állítólagos adománygyűjtő ládikák kapcsán súlyos kampányfinanszírozási botrányba keveredett 99 Mozgalom is az A4D támogatottjai között volt feltüntetve korábban a szervezet honlapján. 

Az ÁSZ is büntetett

Kedd reggel az Állami Számvevőszék nyilvánosságra hozta részjelentését, amelyben a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátterét tárja fel a szervezet. Abból megtudtuk: a külföldről hazánkba guruló dollárokat a baloldali pártok a saját kampányaikra használták fel Az ÁSZ komoly büntetést szabott ki: a baloldali pártok összesen 261 millió forintot kénytelenek befizetni a tiltott támogatás nyomán.

Borítókép: Korányi Dávid és Bajnai Gordon volt miniszterelnök (Fotó: Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.