Sokan nem gondolnák, hogy mit alakítottak ki az iszkaszentgyörgyi kastélyparkban + videó

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért létrehozott kardioösvény-programja – tájékoztatta az intézmény a pénteki megnyitóról beszámoló közleményében az MTI-t.

Forrás: MTI2024. 03. 01. 22:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kórház az Út az egészséghez elnevezésű programja keretében eddig országosan kilenc helyszínen létesített egészségmegőrző és rehabilitációs célú túraösvényeket. Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkban mostantól két új útvonallal szolgálják a helyi és környékbeli lakosságot – írták.

Sokan nem gondolnák, hogy mit alakítottak ki az iszkaszentgyörgyi kastélyparkban (Fotó: Wikipédia)

 

A résztvevőknek változatos terepviszonyok között különböző nehézségi fokú pályákat kínálnak, hogy mindenki találjon az erőnlétének megfelelőt. A program a kijelölt ellenőrzőpontokon pulzusmérésre szólít fel.

A közleményben idézték Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkárt, aki beszédében hangsúlyozta: az államtitkárság azért állt a tanösvények megépítése mellé, mert ezek nemcsak aktivitásra, túrázásra ösztönöznek, hanem szűrővizsgálatot is jelentenek. Aki a megfelelő pontokon rögzíti pulzusadatait, az eljut a program helyi egészségügyi partnerintézményéhez, az adatokból pedig orvosok állapítják meg, hogy szükség van-e alaposabb kivizsgálásra.

 

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkban sok érdeklődő próbálta ki a megnyitó napján az úgynevezett kardio ösvényt

Az államtitkár közlése szerint a Budapesti Szent Ferenc Kórház orvosai az elmúlt években több mint ötven embernél bukkantak rá olyan betegségre a tanösvények segítségével, amely orvosi beavatkozást igényelt.

Az elkövetkező időkben a népegészségügyi termékadó 10 százalékos felajánlásaiból további tanösvények kiépítését és működtetését tudjuk támogatni annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető legyen az Út az egészséghez program – hangsúlyozta Révész Máriusz.

Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csoportja Magyarországon vezető halálok, de az EU-ban is kétmillió ember halálát okozza évente.

Itthon hatékonyan látjuk el a szívinfarktust és a stroke-ot, az esemény után egy éven belüli halálozási adataink azonban aggasztóak – jegyezte meg.

Ezért a gyógyszerek mellett a betegek együttműködését elindító és segítő programokat kell nyújtani. Ezt a célt szolgálja kardiotanösvény-programunk, amelynek ma már országos hálózattá tétele a cél, amihez mi a szakmai keretrendszert biztosítjuk – fogalmazott.

Törő Gábor (Fidesz) Fejér vármegyei országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy

a sportra költött forintok az egészségünk területén duplán megtérülnek.

Iszkaszentgyörgy Fejér vármegyében példát mutat e téren, és ezt követendőnek tartjuk más településeken is, hogy a betegséggel élő lakosság e sportprogram és a hozzá kapcsolódó egészségügyi önellenőrzés révén javítani tudjon egészségi állapotán – idézte a képviselőt a kórház a közleményében.

Borítókép: Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkban kardiózó érdeklődő résztvevők (Fotó: Révész Máriusz Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.