Olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb lett mától a közlekedés – mutatjuk a részleteket

Március elsejétől az utasok alacsonyabb árakkal és megváltozott kedvezményekkel találkozhatnak. A BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják.

2024. 03. 01. 7:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új időszámítás kezdődik a közlekedésben Magyarországon március elsején, ami négymillió ember életét fogja jobbá tenni – jelentette be tegnap Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki ezután felsorolta a részleteket:

 • Magyarországon van 700 ezer olyan 6–14 év közötti gyerek, akinek március elsejétől díjmentes az utazás.
 • Továbbá egymillió olyan 14–25 év közötti fiatal, aki eddig tanulói jogviszony megléte mellett kapott kedvezményt, de mától anélkül is 50 százalékos kedvezménnyel utazhat.
 • Van 300 ezer olyan 65 év alatti személy, aki nyugdíjszerű ellátásban részesül, és korábban nyugdíjba ment. Mától nekik ingyenes a helyközi közlekedés.
 • Egymillió közalkalmazott – regisztráció esetén – 50 százalékos kedvezménnyel veheti igénybe a helyközi közlekedést.
 • Kétszázezer olyan nagycsalád – körülbelül egymillió ember –, amelynek tagjai eddig kedvezménnyel utazhattak, mától pedig ingyenesen vehetik igénybe a helyközi szolgáltatást.
 • Van 900 ezer olyan személy, aki magyar igazolvánnyal rendelkezik, számukra évi 12 alkalommal biztosítják az ingyenes utazást.
 • Kétszáznyolcvanezer fogyatékkal élő embernek is ingyenes lesz az utazás.

Március 1-jétől a MÁV–Volán-csoportnál a sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. Ez azt jelenti, hogy a kilométer alapú bérletek megszűnnek, az úgynevezett viszonylati menetjegyek és okosjegyek viszont megmaradnak.

 • A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, a tanuló vármegyebérlet 945 forintba kerül havonta.
 • A teljes árú havi országbérletért 18 900 forintot, a tanuló országbérletért 1890 forintot kell fizetni.

 

Budapest-bérlet, országbérlet

A miniszter emellett tájékoztatott: március 1-jétől a BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják. A szabályok értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz környéki és regionális autóbuszain, a MÁV–HÉV járatain, valamint minden MÁV-Start-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon; a BKK-járatokon elfogadják a  Pest vármegyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is. A felek egyúttal abban is megállapodtak, hogy valamennyi bérletet mindegyik érintett minden értékesítési csatornáján árulja majd.

Március 1-jétől emellett az árak is változnak, a Budapest-bérletért 9500 helyett 8950 forintot kell fizetni havonta. 

Az árcsökkenés érinti a

 • félhavi (6300 helyett 5950 forintba),
 • a negyedéves (28 500 helyett 26 850 forintba), 
 • és az éves Budapest-bérletet is (103 000 helyett 99 950 forintba kerül). 

A BKK közleményében jelezte, hogy időarányosan kompenzálják azokat, akik már megvették az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves bérletüket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.