Megvan hol nyithat újra a Vidámpark Budapesten

Vitézy Dávid konkrét tervvel állt elő.

2024. 04. 12. 13:55
_VEZ6604
Biódóm és a Vidámpark Fotó: Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt tegnap a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésben jelezte: programjában szerepelni fog egy új vidámpark létrehozásának megkezdése Budapesten, a legjobb európai gyakorlatokat és üzemeltetőket feltérképezve, magánbefektetői tőkét is bevonva. Mint írta, a helyszín kiválasztását alapos várostervezési munkának kell megelőznie, de Észak-Csepelt javasolja az új vidmpark helyszínéül. 

Itt egy óriási elhanyagolt volt ipari zóna és a város által elfeledett, mára gazzal benőtt terület található, melyet korábban felhőkarcoló-negyeddé akartak alakítani, de azóta is parlagon áll

– ismertette Vitézy.

Felhívta a figyelmet, hogy a hatályos fővárosi tervek szerint itt egy új, városi jelentőségű közpark létrehozását tervezték, melynek előkészítését 2021-ben kezdték meg. Véleménye szerint egy ekkora közpark lakott területektől távol akkor életképes, biztonságos és látogatott, ha van benne szabadidős funkció. 

„Ezért az itt lévő ipari épületek helyén nyithatna újra a Vidámpark is. Így lehetne itt parkban sétálni, evezni a Kis-Dunán, csónakázni, de akár dodzsemezni vagy körhintázni is az új Vidámparkban”

– rögzítette a főpolgármester-jelölt.

Kiemelte, hogy az elmúlt hetekben több mint ötezer visszajelzést kapott a budapestiektől arról, hogy mit várnak el Budapest következő főpolgármesterétől. A válaszadók jelentős része a szabadidő eltöltésére alkalmas tereket hiányolja, közülük kiemelkedően sokan kifejezetten a Vidámparkot.

„A főváros következő vezetésének elsősorban abban kell előrelépnie, hogy helyet találjon, tárgyaljon, befektetőket csábítson Budapestre, és mindent elkövessen, hogy újra legyen Vidámpark”

– húzta alá Vitézy.

Megjegyzendő, hogy a környező országok fővárosaiban – Belgrád, Bukarest, Bécs, Pozsony, Ljubljana – szinte kivétel nélkül vannak vidámparkok – ezek közül kiemelendő a bécsi Práter, ami a magyarok kedvelt kirándulóhelye is. Így Budapest a kivételek közé tartozik azzal, hogy nem rendelkezik ilyen létesítménnyel. 

A Vidámpark 2013-ban zárt be, miután a helyét kinövő, jó látogatottságú Fővárosi Állat- és Növénykert már régóta szeretett volna terjeszkedni. 

Erre az egyetlen lehetőség a Vidámpark irányába volt, így megszületett az ötlet, hogy a rossz állapotú Vidámpark – aminek a veszteségeit a főváros már nem finanszírozta tovább – területével bővítsék az állatkertet, a Vidámparkot pedig átköltöztessék egy tágasabb helyre. Ez utóbbi azóta sem valósult meg. 

Érdekesség, hogy 2023-ban Szabó József vállalkozó úgy döntött, hogy megvalósítja gyerekkori álmát, és a negyven éve összegyűjtött játékokkal újranyitja a fővárosban az új vidámparkot a XVII. kerületben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.