Orosz rulett és társai – így taszítják öngyilkosságba a mai fiatalokat

Kitől kell félteni gyermekeinket?

Forrás: Magyar Nemzet2024. 04. 17. 19:25
Fotó: Somchai Kongkamsri: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fem-hordo-fegyver-pisztoly-34552/ pisztoly,fegyver,gyilkosság,öngyilkosság
illusztráció Fotó: (Fotó: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz rulett miatt lőhette agyon magát egy nagyatádi középiskolás – adta hírül néhány napja a Magyar Nemzet. Különböző pletykák és internetes kommentek közben arról tanúskodnak, hogy a  „játék” egy internetes chatszobában zajlott. Csakhogy a valódi életben a fiú szobájába benyitó édesanya fedezte fel, hogy mi történt.

Közben a Sonline szerkesztősége úgy értesült, hogy a rendőrséghez is érkeztek hasonló információk arról, hogy az orosz rulettezés egyre terjed a fiatalok között. Az okleveles pszichológus, Katona Katalin erről azt mondja, az ilyen eseteknek köze lehet a valahova tartozás érzéséhez. 

A rossz szándékú csoportokban a hangsúlyt az kapja, hogy az egyetlen megoldás a helyzetre az önpusztítás lesz. Ezt gyakran valami romantikus elképzeléssel kötik össze: bátorsággal, befogadással, különlegesség érzéssel. A beszűkült állapotban lévő fiatalok pedig nem tudják átlátni, hogy a halál nem jelenthet egyet a közösséghez tartozással, az elismeréssel és hogy pont az öngyilkossággal vágják el magukat a lehetőségektől.

Ugyanakkor a Pszichológus13 Tanácsadó Központ vezetője úgy véli, érdemes egy pillantást vetni azoknak a személyiségére is, akik öngyilkosságra buzdítanak, ugyanis ők folyamatos levelezéssel ösztönzik az elkeseredett és könnyen befolyásolható fiatalokat. Tippeket adnak a gyakorlati végrehajtáshoz, tanácsokkal látják el őket a módszer kiválasztásában és sürgetik az öngyilkosságot. 

Ezek az emberek élvezik, hogy a másik felett hatalmat gyakorolhatnak. Istenszerepben tetszelegnek, mindentudóként és mindenhatóként állnak az érzelmileg kiszolgáltatott, elkeseredett emberekhez. Jellemző rájuk, hogy ha lebuknak, akkor azonnal tagadják vétkességüket, közreműködésüket –ennyit a bátorságról. Illetve hogy nem állnak le. 

Példának hozott egy öngyilkosság-sorozatot is, amely 2013-ban történt. Két fiatal budapesti lány közül az egyik meggondolta magát, és inkább hívta a hatóságokat. Így derült ki, hogy a felbujtó korábban mások öngyilkosságában is közreműködött, illetve aktuálisan éppen hat személlyel állt kapcsolatban, akiket szintén öngyilkosság végrehajtására ösztönzött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.