Városháza-gate: újabb gyanúsítottra csapott le a rendőrség

Újabb személyt hallgatott ki a Városháza-botrányként elhíresült bűnügyben a rendőrség – értesült a Magyar Nemzet. A gyanúsítottak száma ezzel négy főre bővült. A korrupciós botrány közel három éve robbant ki, amikor arról jelentek meg hírek, hogy a budapesti városvezetés titokban értékesíteni akarta a Városházát, illetve hogy a fővárosi ingatlaneladásokat egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszerben, milliárdos kenőpénzért intézhette.

2024. 04. 03. 15:33
Városháza, városháza eladása, Karácsony Gergely Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Karácsony Gergely tavaly még arról beszélt, hogy „kipukkadt a Városháza-lufi”, ennek igencsak ellentmond, hogy a korrupciós botrányhoz köthető, összevont büntetőügyben – a rendőrség és az ügyészség lapunknak adott tájékoztatása szerint – már négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként. 

 

Korrupciós gépezet

A fővárosi baloldalt érintő korrupciós botrány 2021 őszén kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor az Indexen jelent meg egy írás, hogy a főváros el akarja adni a Városházát. Karácsony mindent tagadott, ám nem telt el sok idő, és egymást követték a leleplező cikkek és felvételek. Az Anonymus-álarcos alak által közzétett hanganyagokból és más, nyilvánosságra hozott információkból egyértelműen kiderült, hogy a Városházát többmilliárdos „jutalékért” cserébe akarták értékesíteni. A rögzített beszélgetések alapján ráadásul az a kép rajzolódott ki, hogy a fővárosban a Városháza eladási tervén túl az ingatlanértékesítésekre szakosodva egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszert működtetett, bizonyos személyekhez pedig kenőpénzek kerülhettek.

 

Másfél éve hallgatták ki az első gyanúsítottakat

A hatóság első körben 2022 novemberében hallgatott ki három gyanúsítottat. Egyikük az a Berki Zsolt, aki a korrupciós botrány kulcsfigurájának is tekinthető. Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint ugyanis az elvileg minden hivatalos pozíció nélkül tevékenykedő férfi több, Magyarországon ismert üzleti kört is megkeresett a Városháza-projekttel és több más budapesti ingatlan-adásvétellel összefüggésben.

 

Bajnai Gordon is hallható a felvételeken

Korábbi információink szerint gyanúsított még az ügyben Berki Zsolt testvére, a kiváló baloldali kapcsolatokkal rendelkező Berki József is, aki a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter mellett dolgozott. A nyomozást nyilván megkönnyítette, hogy Berki Zsolt szerepel az Anonymus-hangfelvételeken, amelyeken többek között Barts Balázs fővagyonkezelő, valamint Bajnai Gordon üzletember hangja is beazonosítható.  Bajnait – az egyik felvétel szerint – abba a tárgyalásba vonták be, amikor a Városházát az orosz származású, milliárdos Rahimkulov családnak próbálták eladni. A volt miniszterelnök többek között zsákmányra vadászó cápákról is beszélt a Városháza kapcsán

 

Megszólalt a koronatanú

Az oroszokon kívül az eddig tudható adatok szerint izraeli, amerikai, arab és olasz üzletembereknek is felajánlották a Városházát. Utóbbi befektetők képviselője az a Riccardo Salvatore volt, aki egy vallomás szerint többmilliárdos „jutalékot” emlegetett a Városháza eladása kapcsán. Később kiderült az is, hogy a fővárosi korrupciós gépezetet működtető személyek a Városházán kívül több ingatlant is értékesíteni akartak a „jutalékos” rendszer szerint. Ezek közé tartozott egy Tétényi úti, egy Bécsi úti, valamint egy, a Rimaszombati út 2–4. címen található telek is. Utóbbi esetben a „jutalék”, vagyis a kenőpénz kétmilliárd forint lett volna. Az ügyben egy kulcsfontosságú tanút is kihallgattak a rendőrök, akin keresztül Berki Zsolt az amerikai befektetőknek ajánlotta fel a Városházát.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.