Városháza-gate: Újabb vallomás a baloldali „jutalékos” rendszerről

Nagyon is létezik a fővárosi ingatlaneladásokkal összefüggésben a baloldali korrupciós gépezet – ezt erősíti az a Magyar Nemzet birtokában lévő rendőrségi vallomás, amelyben egy tanú arról beszélt, hogy hiába tagadta Karácsony Gergely főpolgármester és köre, valóban el akarták adni a Városházát. A férfinak ráadásul egy olasz üzletember az eladással összefüggésben említést tett arról a többmilliárdos „jutalékról” is, amiről korábban egy másik tanú is beszélt, és ami miatt már a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is eljárást folytat több súlyos gazdasági bűncselekmény gyanújával.

Munkatársunktól
2022. 10. 11. 14:16
null
20220831 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tanúvallomás igazolja, hogy a baloldali fővárosi városvezetés többmilliárdos jutalék fejében értékesítette volna a Városházát – ez olvasható ki abból a Magyar Nemzet által megszerzett vallomásból, amelyben a 6-os számú tanú elmondásai is bizonyítják, hogy az amerikai, az arab és az orosz üzleti körök mellett olasz befektetőknek is el akarták adni a patinás ingatlant. 

A gazdasági életben mozgó tanú a rendőröknek elmondta: egy amerikai ismerőse hozta össze őt tavaly ősszel azzal a Riccardo Salvatoréval, akiről már korábban megírtuk, hogy többek között az olasz befektetői köröket képviselte. 

A 6-os tanú elmondása szerint személyesen nem, csak telefonon egyeztetett az olasz származású férfival, aki hangsúlyozta neki, hogy több fővárosi ingatlan is eladó, köztük a Városháza épülete is. Utóbbival kapcsolatban az üzletember szóba hozta a kétmilliárdos jutalékot: „nekem a telefonbeszélgetés során többször mondta Riccardo, hogy a Városháza ingatlanára keressek befektetőt, mert kétmilliárd forintot kap jutalékként az, aki el tudja adni”.   

Itt arról a jutalékos rendszerről van szó, amely alapján megkérdőjelezhető, hogy a fővárosi ingatlaneladások törvényes keretek között zajlanak. Az Anonymus által nyilvánosságra hozott tavalyi hangfelvételekből kiderült ugyanis, hogy a fővárosban egy jól behatárolható kör korrupciós rendszert működtet, a pénzeket pedig a budapesti döntéshozók és az ügyletben részt vállalók tehetik zsebre, amennyiben az értékesítéseket nyélbe ütik.   

A 6-os számú tanú közölte, több e-mailt, valamint Viber- és WhatsApp-üzeneteket is kapott az olasz férfitól. Ezekben különböző ajánlatok voltak, ezek közé tartozott a Rimaszombati út 2–4. címen található ingatlan is. 

A vallomásból az is kiderült, hogy Riccardo Salvatore utóbbi, XI. kerületi ingatlan értékesítése kapcsán is kijelentette, hogy nagy „jutalék” járna érte, ha sikerülne rá vevőt találni. 

A vallomásban ebben az esetben nem esett szó, ugyanakkor a Magyar Nemzet birtokában lévő levelezés szerint a Budaörsi út és a Koszorúslány utca között elterülő, 29 560 négyzetméteres telek eladása után a „jutalék” ugyancsak kétmilliárd forint lett volna. 

A bemutató anyag szerint a Budapesten kiemelt kereskedelmi környezetben – a Budapest One irodaház szomszédjában, a Kelenföldi pályaudvartól és az Etele Plázától pár percre, több hiper- és szupermarket, valamint logisztikai telepek közelében az M1–M7 bevezetőjénél – kifejezetten kuriózumnak számít egy ilyen méretű telek. 

Visszatérve a levelezésekre, a vallomásból kiderül, hogy azokat többeknek is megküldték, sőt, az e-mail-előzményekben Berki Zsolt és Berki József neve is felbukkan, akikre a nyomozók is rákérdeztek, ám a tanú nem tudott róluk érdemben nyilatkozni.  

Arról korábban már beszámoltunk, hogy az elvileg minden hivatalos pozíció nélkül tevékenykedő Berki Zsolt több, Magyarországon ismert üzleti kör felé is lépéseket tett a Városháza-projekttel és számos más budapesti ingatlannal összefüggésben. Berki – a levelek tanúsága alapján – nem sokat törődött a látszattal, gyakran az előzmények is benne maradtak a küldeményekben, így lényegében a teljes lánc egyértelműen beazonosítható. Sőt olyanra is akadt példa, hogy a levél egy korábban más üzleti körnek elküldött e-mail továbbítása volt. 

Arra, hogy Berki Zsolt miért is mozoghat ilyen otthonosan baloldali körökben, magyarázat lehet, hogy testvére, a vallomásban szintén említett Berki József a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter mellett dolgozott. Ez éppen arra az időszakra datálható, amikor Kiss Péter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt. Vagyis a Berki család baloldali beágyazottsága nem igazán kérdőjelezhető meg. 

A Berki testvérek egyébként – több e-mail tanúsága szerint – szorosan összehangolták a teendőiket, és több elektronikus levél bizonyítja, hogy a Barts Balázs vezette fővárosi vagyonkezelő egyik munkatársától, F. Ildikó ingatlanhasznosítótól közvetlenül kapták a belső információkat.  

A Magyar Nemzet birtokában lévő levelezés szerint az értékesítés előtt álló ingatlanokról megszerzett tudnivalókat először Berki Zsolt juttatta el a testvérének, majd Berki József továbbította azoknak az ismerőseinek, akikről azt feltételezte, hogy kapcsolatba tudnak kerülni valódi nagyhalakkal. Így jutott el az ajánlat az olasz befektetői köröket képviselő Riccardo Salvatoréhoz, aki a tanúval is felvette a kapcsolatot.  

Az olasz üzletemberről érdemes tudni, hogy a tanún kívül néhány bizalmasának is megadta a Városháza paramétereit, jellemzőit és a jövőbeli hasznosítási lehetőségeit. Fontos körülmény, hogy Salvatore ragaszkodott ahhoz, hogy az ügyletben résztvevők titoktartási nyilatkozatot írjanak alá. 

Ezt a 6-os számú tanú is megerősítette a nyomozóknak, hozzátéve, hogy ő a nyilatkozatot nem volt hajlandó szignálni, ám végül így is megkapta a városházás anyagot Riccardo Salvatorétól, aki a botrány kirobbanása után azt kérte a vele kapcsolatban lévő személyektől, hogy minden, a Városházával összefüggésben lévő üzenetet, dokumentumot töröljenek ki. A nyomok eltüntetésére vélhetően azért volt szükség, hogy ne tudják beazonosítani a fővárosi korrupciós gépezetet működtető személyeket. 

Az elmúlt egy évben számos olyan felvétel került nyilvánosságra, amely alapján megkérdőjelezhető, hogy a fővárosi ingatlaneladások törvényes keretek között zajlanak. Az Anonymus által nyilvánosságra hozott felvételeken az ismeretlen befektetők mellett Gansperger Gyula baloldali üzletember, Bajnai Gordon volt kormányfő, Barts Balázs fővagyonkezelő, illetve Berki Zsolt kétes előéletű vállalkozó hangja azonosítható be. 

A Városháza-gate-ként elhíresült botrányt az Index robbantotta ki: a lap tavaly novemberben írta meg, hogy a főváros el akarja adni a Budapest egyik szimbólumának számító Városházát. 

Az írásra reagálva Karácsony Gergely főpolgármester fake newst emlegetett, és tagadta, hogy az önkormányzat vevőt keresne az összességében majdnem öthektáros területre vagy annak nagyobb részére. Másnap azonban az Index konkrétumokkal szolgált: bemutatta azt a szerződést, amelyben Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. megbízott egy ingatlanközvetítőt a Városháza értékesítésével. 

Karácsony ismét tagadott, ezután közölte Anonymus az első videóját a Városháza ügyében: az álarcos alak egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyen egy férfi részletekbe menően mesélte el, hogyan szerezte meg korrupciógyanús körülmények között, Berki Zsolt közreműködésével a főváros egyik XXII. kerületi ingatlanát már Karácsony főpolgármestersége idején. Az Index utóbb azt írta: a felvételen bizonyosan Gansperger Gyula baloldali üzletember hangja hallható. 

A városházi botrány kirobbanását követően Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő több feljelentést is tett, de a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István szintén a nyomozó hatósághoz fordult a sajtóban megjelent információk alapján. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) el is indította a nyomozást és a feljelentések alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt folytatnak eljárásokat. 

A rendőrség a nyomozás keretében kutatásokat is tartott, többek között a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Attila úton lévő székházában is megjelentek a nyomozók. Később kiderült, a Városházán a főjegyzőnél és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesnél is tartottak kutatást, a nyomozati cselekmény során pedig számítógépes adathordozókat vizsgáltak meg. 

Az Anonymus által tavaly nyilvánosságra hozott hanganyagokból első körben azokról az egyeztetésekről derültek ki részletek – és többek között azokat elemezte a rendőrség is – amelyekben a Városházát orosz befektetőknek próbálták meg eladni. 

A tárgyalásokba bevonták Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is, aki régi wallisos ismerőse, Gansperger Gyula társaságában találkozott az orosz származású, milliárdos Rahimkulov család képviselőivel. 

Az, hogy Bajnai és Gansperger az orosz oligarchával ültek le tárgyalni, már csak azért is pikáns, mert Bajnait amerikai üzleti körökhöz lehet leginkább kötni. Gansperger ráadásul egy másik hangfelvételen úgy nyilatkozott a volt kormányfőről és az egész ellenzékről, hogy „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, […] a külföldi erők és finanszírozók állnak”. A finanszírozók között említi a német és amerikai nagytőkés csoportokat, amelyeknek „az embere a Gordon”. Az oroszokkal folytatott tárgyaláson Bajnai elmondta: a befektetők számíthatnak arra, hogy több „cápa” is rámozdul az üzletre, és jutalékot fognak kérni a segítségért cserébe. 

Így működik egy hatpárti koalíció – mondta a fővárosi baloldalra utalva. A volt kormányfő Barts Balázsnál „jóval magasabb szinten” győződött meg arról, hogy van szándék a Városháza eladására, utalt azonban arra, hogy a projekt támadható, nem tartotta szerencsésnek, ha a választásokig arról részletek derülnek ki. 

Aztán – ahogy ez a mostani cikkünkből is világosan kiderül – az is napvilágot látott, hogy Berkin keresztül olasz üzleti körökben is kerestek érdeklődőket, illetve izraeli, amerikai és arab befektetőknek is felajánlották az ingatlant. Vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Berki Zsolton keresztül gyakorlatilag minden követ megmozgatott, hogy vevőt találjon Budapest egyik legértékesebb ingatlanára, ráadásul úgy, hogy az üzlet után hatalmas összeget, kétmilliárd forintnyi kenőpénzt osztottak volna vissza. 

Az ügyben egy nagyon fontos koronatanút is kihallgattak a rendőrök, akin keresztül Berki Zsolt amerikai befektetőknek ajánlotta fel a Városházát. Az 1-es számú tanú kijelentette, hogy három alkalommal egyeztetett az adásvétel ügyében Berkivel, akit már három éve ismer, és aki rendszeresen küldött neki e-maileket az eladó fővárosi ingatlanokról. 

Az 1-es számú tanú a nyomozók kérdésére elmondta: az egyik személyes találkozón szóba került, hogy a Városháza ára 40 milliárd forint lenne, a „jutalék” pedig tíz százalék, amelyet sokallt. 

A tanú állította, Berki Zsolt neki azt mondta, hogy amennyiben komolyan érdeklődik az üzlettel kapcsolatosan, úgy majd Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel kell tárgyalnia. Berki az 1-es számú tanúnak egy szerződéstervezetet is mellékelt.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.