Veszélyeztetheti a főváros ivóvízellátását az újpesti beruházás + videó

A IV. kerületben lévő volt Dobó laktanya négy épületét alakítja társasházzá a tulajdonos cég. Százhúsz parkolót is szeretne a területen, csakhogy ivóvízbázison terül el a létesítmény. A helyi szabályok miatt nem lehetne ott újabb szilárd burkolatot építeni, az önkormányzat azonban engedélyezte azt.

2024. 04. 29. 18:57
WINTERMANTEL Zsolt
Budapest, 2024. január 31. Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fõvárosi frakciójának vezetõje felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2024. január 31-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy olyan beruházáshoz járult hozzá Újpest baloldali vezetésű önkormányzata, amellyel saját szabályzatukat sem tartják be – ezt mondta Wintermantel Zsolt , a kormánypártok fővárosi frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek a Dobó laktanya felújításával, legalábbis a területen kialakítani kívánt 120 parkolóval kapcsolatban. Az ingatlan 2021-ben került a Hydróplasztika Kft. tulajdonába. 

A cég a négy legénységi épületet felújítja és száz társasházi lakást alakít ki azokban. A jelenlegi szabályozás szerint száz lakásra 120 parkolót is biztosítani kell. 

A terület azonban ivóvízbázison fekszik, a szabályok pedig nem teszik lehetővé, hogy emiatt új szilárd burkolatot hozzanak létre a területen. A beruházó azzal érvel, hogy csak meglévő szilárd felületeket épít újjá parkolóknak. 

Csakhogy Wintermantel Zsolt szerint ez nem igaz. Az épületek között, ahová új parkolók kerülhetnek ugyanis korábban sem volt beépítve a terület, az évtizedeken át zöldterület volt. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője kiemelte, azzal, hogy az épületeket felújítják és lakásokat alakítanak ki benne, azzal nincs probléma. 

A gond a parkolóhelyekkel van. Amennyiben kevesebb lakást alakítanának ki a most még romos épületekben, akkor parkolóhelyből is kevesebbet kellene építeni, így nem kellene veszélyeztetni a vízbázist. 

 

A kivitelező azonban száz lakást épít. A politikus hozzátette, azzal, hogy az önkormányzat engedélyezte a beruházást, saját szabályzatát is felrúgja. Szerinte mindez nem engedhető meg. Nem tudni, hogy a baloldali Déri Tibor vezette önkormányzat mindezt tehetetlenségből, hozzá nem értésből teszi, vagy pedig azért, mert egyéb motiváló tényező van a háttérben – fogalmazott Wintermantel Zsolt.

Közben a kivitelezést végző cég munkatársai azt szerették volna elérni, hogy stábunk függessze fel a munkát és ne forgassunk a helyszínen. Csakhogy a Magyar Nemzet egy forgalom előtt megnyitott, bárki által használható területen forgatott, így szabálytalanságot nem követett el.

A témával részletesebben a Hír Televízió Célpont című műsora is foglalkozik vasárnap 20.10-kor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.