Videóhívás a hanghívás helyett: így alakulnak át a magyarok telefonálási szokásai

Az NMHH közzétette, mennyit és hol telefonálnak, neteznek, csetelnek és videótelefonoznak a magyarok.

Forrás: MTI2024. 04. 02. 15:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csevegőprogramok térhódításának folyamatát vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása. Ebből kiderült, hogy a hagyományos telekommunikációs eszközök folyamatos visszaszorulása évről évre megfigyelhető – közölte az NMHH kommunikációs igazgatóság. Úgy folytatták, ma a „Holnap hívlak. Melyiken?” – párbeszéd már nem a vezetékes vagy mobiltelefonra vonatkozik, hanem valamelyik csevegőfelületre vagy alkalmazásra.

 

Kiveszőben a vezetékes telefon, kevesebb a mobilos beszélgetés

Azt közölték: folyamatosan figyelemmel kísérik a kommunikációs csatornák használatát. Ez alapján megállapítható, hogy 

a vezetékes telefonon 2005-ben beszéltünk a legtöbbet, azóta 80 százalékkal csökkent a használata: két évtizede még 10 milliárd perc volt a magyarországi éves teljes beszédforgalom, ez 2023-ra kétmilliárd percre apadt. 

Az NMHH szerint a mobiltelefon visszaszorulása később kezdődött: míg a csúcsévben, 2018-ban másfél milliárd sms-t küldünk, tavaly már csak egymilliárdot.

A mobiltelefonon folytatott beszélgetések percei 2021-ben tetőztek – akkor egy magán-előfizetésre átlagosan havi 321 percnyi indított hívás jutott –, azóta pedig ez a szám folyamatosan csökken, 2023-ra 304 percre – írták. Hozzátették: nem a mondanivaló lett kevesebb, hanem a kommunikáció tolódott el a csevegőalkalmazások felé.

 

Kommunikáció az interneten

Az internethasználók körében végzett 2023-as NMHH-felmérés eredményei szerint a netezők mindössze négy százaléka nem használja az internetet sem üzenetküldésre (csetelésre), sem hanghívásra, sem videótelefonálásra. A többség – 57 százalék – mindhárom módon kommunikál bizonyos időközönként, és a csetelés inkább a magánjellegű kommunikációban gyakori: erre a célra az internetezők 93 százaléka használja, miközben munkával kapcsolatos kommunikációra csak 53 százalék. 

Ugyanakkor az üzleti életben vagy az oktatásban mindennapossá vált videótelefonálás lényegében ugyanolyan bevett eszközzé vált a munkában, mint a kép nélküli internetes telefonálás 

– fűzték hozzá.
Úgy folytatták, hogy a hagyományos telefonos kommunikáció kiváltására számos alkalmazás és program született, manapság is szinte hetente jelennek meg újabb és újabb fejlesztések, ezek közül a magyar internetezők legnagyobb számban a Messengert, a Vibert és a WhatsAppot használják hanghívásra és csetelésre. A kutatás szerint amint az az új szolgáltatások igénybevételénél gyakori, az innováció a fiatal korosztályokban terjed el először, az idősebbek jobban ragaszkodnak a hagyományoshoz.
Az online kommunikációs eszközöknél ugyanez figyelhető meg: míg a 15–20 évesek alig három százaléka egyáltalán nem csetel, a 65 feletti korosztályban ez az arány 13 százalék; internetes telefonálással a legfiatalabbak csupán 28, a nyugdíjaskorúaknak viszont 41 százaléka nem él.
Ezzel szemben „hagyományos” mobilhívást (magáncélból) a 15–20 évesek 35 százaléka egyáltalán nem szokott folytatni, miközben az idősebbeknek csak 24 százaléka – olvasható az NMHH kutatásában.

Borítókép: iIllusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.