Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megjöttek a közvélemény-kutatási eredmények: ez várható jövő vasárnap

Toronymagas Fidesz–KDNP győzelemre lehet számítani jövő vasárnap, 45-51 százalék közé várják az eredményüket a jövő vasárnapi EP-választásokon – adta hírül öt kutatóintézet a „Merre tovább Európa?” – Közvélemény-kutatói konferencia az európai parlamenti választásokról című rendezvényen. A mérésekből kiderült, hogy Magyar Péter pártja az ellenzéktől hozott el szavazatokat, és a mérések szerint legalább kétszer annyi szavazatra számíthat, mint a DK–MSZP–Párbeszéd-lista. A Momentum legjobb esetben is három százalékra számíthat, a Mi Hazánk pedig az ötszázalékos bejutási küszöbön billeg.

2024. 05. 30. 12:03
„Merre tovább Európa?” Nézőpont Intézet
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP listája 47 százalékkal vezet, második Magyar Péter pártja 24 százalékkal, 9 százalékon áll a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség, 7 százalékon áll a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a többiek csak 1 százalékot érnének el 

– mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a „Merre tovább Európa?” – Közvélemény-kutatói konferencia az európai parlamenti választásokról című rendezvényen. 

 

A Nézőpont vezetője kijelentette: ők részvételi szándékot nem becsülnek szakmai okokból, várakozásuk szerint azonban nem lesz kiugró a részvételi arány a június 9-i szavazáson, ami öt évvel 43 százalék volt az EU-s, 48 az önkormányzati választáson, ezt érdemben várakozásaik szerint idén sem fogják meghaladni.

„Merre tovább Európa?” Nézőpont Intézet
A mai konferencia Fotó: Havran Zoltán

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója elmondta, náluk is 

47 százalékon van a Fidesz–KDNP listája, 26 százalékon a Tisza Párt-lista, 8 százalékon a Gyurcsány Ferenc neje vezette baloldali szövetség, 6-6 százalékon pedig a Kutyapárt és a Mi Hazánk. 

A Momentum két százalékra esett vissza, a többiek egy százalékot tudnak csupán elérni a biztos szavazók körében. A kormánypártok véleményre, miszerint békére van szükség, nemzeti konszenzusnak örvend – fejtette ki a kutatási igazgató.

Juhász Gyula, a Magyar Társadalomkutató kutatási igazgatója arról beszélt, hogy 

51 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP, akik nagyjából megismétlik a 2019-es eredményt, csupán két mandátumot veszíthetnek. Magyar Péterék 25 százalékon állnak, ők élvezik a kisebb pártok lemorzsolódását, amíg 8 százalékon van Gyurcsányék szövetsége, 5 százalékon a Kutyapárt.

Ennél az intézetnél a Mi Hazánk csupán négy százalékot érne el, a többiek 1-2 százalékon állnak. Érdekes, hogy a Vona Gábor vezette Második Reformkor párt két százalékot kapna, amíg a parlamenti Momentum csupán egyet. 

Bánki András, a Real-PR 93 elemzője arról tájékoztatott, hogy 

45 százalékot mértek a kormánypártoknak, 28 százalékot a Tisza Pártnak, 10 százalékot a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek, 7 százalékot a Kutyapártnak, 5 százalékot a Mi Hazánknak.

Náluk is két százalékon áll Vona Gábor pártja, alig egy százalékon a Momentum. Ők 53 százalékra becslik a részvételi arányt az ezen a héten készült kutatásukban. Az elemző arra is rámutatott, hogy a Tisza Párt kétszer több szavazatot biztosan szerezhet, mint Gyurcsányék szövetsége. 

Stefkovics Ádám, a Századvég Alapítvány kutatóintézeti igazgatója elmondta: náluk 

45 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP, 10 százaléka van Gyurcsányék baloldali összefogásának, 23 százalékkal második a Tisza Párt, 9 százaléka van az MKKP-nek és 6 százaléka a Mi Hazánknak.

Náluk is kieső a Momentum, 3 százalékkal.

Ez mandátumbecslés szempontjából a Fidesznek 11, a Tisza Pártnak 6 mandátumot jelent, ami biztosra vehető. A DK esetében 2 mandátum tűnik reálisnak, a MI Hazánk és a Kutyapárt 1-1 mandátumot kapna, de az utóbbiak még ingadoznak.

 

Borítókép: Mráz Ágoston Sámuel a mai konferencián (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.