Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A Kilimandzsáró után az Ararátot is meghódította egy magyar házaspár

Az expedíció akár tragédiával is végződhetett volna.

2024. 06. 26. 22:27
Hegymászás
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pápai katonaházaspár, Tóth-Schindler Renáta és Tóth István ismét sikeres csúcstámadáson van túl. Az összeszokott páros fél éven belül a második ötezer méter feletti hegyet mászta meg, ám az expedíció akár tragédiával is végződhetett volna – írja a Veszprém Vármegyei Hírportál.

Az Ararát kétcsúcsú vulkáni masszívum az Örmény-magasföld nyugati részén. A hegység Törökország és Örményország határától nem messze található, de török területen, 5000 méter feletti legmagasabb csúcsokkal. Két fő része van, a Nagy- és a Kis-Ararát.

A négynapos expedíció célja az volt, hogy a páros Törökország legmagasabb pontjára, az 5137 méter magas Fájdalom hegyére feljusson, és ott kitűzze a magyar zászlót.

Az utolsó sátorhelytől a csúcsmászás nem kevesebb mint nyolc és fél órát vett igénybe. Nem ismeretlenek a házaspár számára az ötezer méter feletti hegycsúcsok, hiszen néhány hónappal ezelőtt Afrika legmagasabb hegyét, a Kilimandzsárót (5895 méter) is sikeresen hódították meg. A hivatalos adatbázis szerint a magyar mászók közül az afrikai és a török hegyet is ők ketten mászták meg először idén.

Fotó: Tóth István

Egy éve kezdtünk magasabb hegyekbe járni, viszont a tervekkel ellentétben egy darabig most kényszerpihenőt tartunk, mert sajnos lefelé jövet 4500 méteren kicsúsztam a sziklás terepen, 15 métert csúsztam, közben beakadt a hágóvas és eltört a lábam, de akaraterőmnek, katonai harctéri életmentő tanulmányaimnak és tapasztalatomnak köszönhetően nagy nehezen lejöttem, mindeközben párom vitte le a felszerelésemet, megkönnyítve a lejutásomat, igazi hős volt. Leérkezésünk után, másnap kaptuk a hírt, hogy szinte ugyanott, ahol kicsúsztam, egy iráni mászó is balesetet szenvedett és mintegy 300 méter zuhanás után meghalt. A terep az időszakhoz képest nehéz volt, amit a neve is jelez, mert a Pokol völgye elnevezést kapta, és már 4200 métertől csak hágóvassal lehetett közlekedni

– idézte fel a nem mindennapi sportteljesítményt István, aki a jövővel kapcsolatban elmondta, műtét vár rá, de a felépülést követően feleségével újabb kihívásokat keresnek.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.